Kalapüük
24. mai 2010, 16:26

Dünamo ja päikesepatareiga varustatud kalameheraadio

Oletame, et Te olete mägimatkal mõnes Aasia riigis, kus juhuslikult siis kui Teie mägedes ringi ronite, korraldatakse sõjaväeline riigipööre. Juhuslikult on Teil kaasas taskuraadio, kus saate sündmusest jooksva ülevaate. Kuna asjalood arenevad tormiliselt, siis raadio kogu aeg mängib ja peatselt on patareid tühjad... Lähim pood on ilmselt mõnesaja kilomeetri kaugusel.... Kui Teil juhtub kaasas olema Eton Corp'i valmistatud dünamo ja päikesepaneelidega raadio, pole vähemalt patareidega probleeme ja teate, millal võib taas mägedest alla tulla.

Esmalt pisut Eton'i raadiote taustast: Eton Corporation on tuntud Ameerika Ühendriikide ettevõte, mille vända ja päikesepaneelidega raadiomudelite peamiseks müügiargumendiks on hädaolukorrad. Vaatamata 21. sajandile ja tsivilisatsiooni edusammudele, elab planeet Maa siiani kohati üpris äkilist elu, mis võib kustutada otsese kontakti ülejäänud tsivilisatsiooniga kohati nädalateks ja ainsateks sidevahendiks jäävad heal juhul mobiiltelefon ja tavalisemal juhul raadio. Tuues näiteks Eton raadiote kodumaa USA, siis riigi keskosa osariike (Lõuna-Dakota, Nebraska, Kasas, Oklahoma ja Texas) tuntakse ka nime all Tornaadode allee, kuna neid tabab kevadisel tornaadohooajal regulaarselt 90% kõigist Põhja-Ameerika keeristormidest.Kas siis kliimasoojenemisest või looduse tsüklilisusest, on viimase kümnendi jooksul Eestimaadki aeg-ajalt tabanud mõni tõsisem keeristorm või üleujutus ja kohati on majapidamised nädalateks elektrita jäänud. Tinglikult võib nõndanimetatud „kriisiraadiote“ vajadusest rääkida meilgi.Katastroofistsenaariumid kõrvale jättes on Eton'i raadiod osutunud popiks matkajate ja rohelise maailmavaatega inimeste seltskonnas. Lühilained levivad sisuliselt suvalises Maa punktis ja nii on raadio-kontakt välismaailmaga võimalik saavutada ürgsemagi looduse keskel. Rohelisest poolest vaadates, siis patareid oma tänasel kujul on ühed keskkonnakahjulikumad tooted ja mida vähem neid vajatakse, seda parem. Ökoelu - mida üha suurem hulk inimesi üha tõsisemalt võtab - omandab uue tähenduse, kui raadio kuulamiseks peab vänta keerutama. Testimine näitas, et minut väntamist tagab viisteist minutit keskmise kõvadusega raadiokuulamist. Vaiksemalt kuulates on aeg pikem.Hinnangu kujundamiseks edastas Eton raadiote maaletooja Hulgitec OÜ kaks mudelit: Eton'i kõige popima taskuraadio mõõtu Eton Microlink FR160-e ja suurema, sangaga Eton Solarlink FR360-e.Mõlemad seadmed on tõhusa ja jäiga plastikust korpusega ning käes hoides tundub kummjas plastik igati soliidne. Mõlemal mudelil on taskulamp, päikesepaneel, teleskoopantenn ja korpusesse peituv vänt. Disaini poole pealt on tegemist tipptootega, raadioteseeriale on kujunduse teinud ülituntud Porsche Design Group. 
Microlink FR160 ja Solarlink FR360-t eristab viimase suurem digitaliseeritus. Kui pisemal seadmel on nelja kanaliga (FM, AM ja kaks SW kanalit) analoograadio, siis suuremas seadmes on raadio digitaalne ja kanaleid üheksa. Seadme taustavalgustusega sihverplaat näitab peale raadiokanalite aega ja seadmes on äratuskell. 
Nii pisemal kui suuremal mudelil on olemas kõrvaklapipesa, FR360-l on lisaks ka audiosisend, nii et seadet saab kasutada nii taskumeediaseadmest muusika edastamiseks kui mikrofoniga kõvema hääle tegemiseks. Lisaks sisemisele akule, töötab suurem mudel vajadusel kolme AAA tüüpi patareiga ja seadet saab vooluvõrgust laadida. 
Päikesepaneelid on eelkõige mõeldud akude laadimiseks. Väiksema FR160 mudeli puhul tõmbab päikesepaneel käima ka raadio, suurema FR360 mudeli puhul mitte. Kaheksa tundi päikest tagab ettevõtte kinnitusel ligikaudu kolm tundi raadiosignaali. 
Mõlemal seadmel on samuti USB pesa, mis on mõeldud mobiiltelefonide ja teiste taskuseadmete laadimiseks. Kümnest väntamise-minutist piisab keskmiselt üheks minutiks telefonikõneks. 
Kasutusmugavuse koha pealt tuleb esimese asjana rääkida väntadest. Kuna FR 160-e puhul on vänt suhteliselt pikk ja raadio ise väike, siis vända sujuva liikumise tabamine vajab paar korda proovimist. Suurema raadio lühema vändaga sai sujuvalt väntamisega hakkama esimese hooga. 
Üldmulje kokku võttes, on tegemist igati tõhusate seadmetega ja üks kirjeldatud raadiotest võiks kuuluda iga matka- või kalamehe seljakotti. Eriti sümpaatne paistis just lahendus: minut väntamist, viisteist minutit raadiot. Omaette fenomen on Eton raadiote säästlik LED taskulamp, mis nädalase katsetamise perioodil tundus pea et igavesena. Ajal kui raadio oli ammu otsad andnud, ei ilmutanud taskulamp tundide jooksul mingeid kustumise märke. 
Loo sissejuhatuses toodud näide on elust enesest: allakirjutanul „õnnestus“ ajastada Altai mägimatk 1991. aasta Nõukogude Liidu ebaõnnestunud riigipöörde ajale ja kaasmatkajate raadio oli plaanide tegemiseks vägagi oluline infokanal.