Kalapüük
13. veebruar 2011, 20:50

Pühajärve Kalapeol tabati 6 märgikala

Laupäeval, 12. veebruaril toimus Pühajärvel traditsiooniline Kalapidu, mis tänavu leidis aset juba 13-ndat korda. Ilm, mis reedel oli veel tuisune, pööras Kalapeo alguseks teise palge – tuul vaibus ning pilvede vahelt kumas päike, külma oli üle kümne pügala.

Kalapeo põhisündmuseks oli tavapäraselt kalastusvõistlus Kuldkala, millel 1967 kalameest üritasid tabada märgisega kalu: neid oli nädalapäevad varem püütud, märgistatud ja tagasi järve lastud 130 (121 ahvenat ja 9 särge). 3-tunnise võistlusaja jooksul saadi kätte 6 märgisega ahvenat (lisaks neile ka 4 mulluse märgisega ahvenat), kuid peaauhindadele vastavate märgistega kalu paraku taas ei tabatud. Vastavalt reglemendile mängiti üks peaahindadest, 6500 €, välja 6 märgisekalu tabanud kalastaja vahel, milleks neil tuli langetatda otsustusi kalastusalaste väidete tõesuse üle. Tänavu kulus üle tosina väite, enne kui selgus võitja.

13-nda Kuldkala võitja on Janek Lepik Tartumaalt, Luunjast. Kalastuskogemustelt kuulub Janek pigem algajate kui „vanade kalade” hulka: ehkki ta on koos sõpradega käinud varemgi talipüügil, ostis ta isikliku taliõnge endale alles kaks päeva enne Kuldkala võistlust. Võidu üle oli Janek vägagi rõõmus – perekonda on oodata juurdekasvu ja iga euro kulub marjaks.

Maha peeti ka võistkonnavõistlus. 4-liikmeliste võistkondade ülesandeks oli tänavu tabada särg, kelle pikkus oleks täpselt 23 cm. Kõige lähedasema tulemuseni jõudsid võistkonnad Edwest, Valga Teed ja Viiksenvetäjät (Soome), kellel oli kõigil ette näidata 22,7 cm pikkune särg. Liisuga sai neist peaauhinna, nädalase kalastusreisi Norrasse, meeskond Valga Teed.

Kalastusklubide moodustamise innustamiseks anti välja ka eriauhind parimale kalastusklubi esindavale võistkonnale. 22 cm pikkuse särje ning selle eest Honda päramootori sai võistkond Suure-Jaani Säga samanimelisest kalastusklubist.Lastevõistlusel Kuldkalake osales 92 noort kalapüüdjat. Võitis Johannes Aab Kullo kalastusringist (5 kala), järgnesid Kaisa Kongs, Pille Pedak ja Martin Arm (kõigil 2 kala).

Jääaukude puurimise võistlusel tulid naistest võitjaks Anita Suurkivi ja meestest Taimar Kiveste.

Korraldajad tänavad kõiki kalapeolisi selle eest, et nad ei jätnud endist Pühajärve jääle maha peaaegu midagi tarbetut ega tarvilikku.

Kuldkala 2011 kokkuvõte

Videoklipp: Vaidu Vidil

Fotod: Seija Väisänen