Kalapüük
16. märts 2011, 10:36

Politsei hoiatab - jääle minek on ohtlik!

Politsei paneb inimestele südamele, et sulailmade tõttu võib merejääl jalutamine saada eluohtlikuks. "Soojemate ilmade saabumisega on jää sulama hakanud ning mere ääres jalutavad inimesed peaksid jääle minnes arvestama kaasnevate ohtudega," ütles Põhja prefektuuri piirivalvekapten Rene Hartõkainen. "Kuigi esmapilgul tundub pind jalge all kindel ning jää paksus piisav, ei maksaks uudishimulikel kaldast kaugemale siiski minna, sest jää on muutunud kohati õhukeseks ja pehmeks.

Hartõkaineni sõnul on eriti ohtlikeks kohtadeks laevateede vahetu lähedus, kuna seal võib jää näiteks möödasõitva laeva kiiluvee mõjul liikuda ning kahe jääpanga vaheline pragu ei pruugi esialgu nähtav olla. Laevateedele tekkinud jääkuhjatised omakorda piiravad nähtavust ning õnnetusse sattunut on sellisel juhul väga keeruline märgata ja päästa. "Madala veetemperatuuri tõttu on aga abivajaja kiire avastamine ning temani jõudmine kriitilise tähtsusega," selgitab Hartõkainen jääle minemise riske.
Politsei soovitab ka lastevanematel rääkida lastele merejääl liikumisega kaasnevatest ohtudest ning manitseda neid jääle mitte minema.