Kalapüük
10. aprill 2012, 00:27

Küsitlus: Eestis tuleks kehtestada harrastuslikult püütud kalakoguste väljaveo piirang?

MTÜ Koos Kalale pöördub käesolevaga harrastuskalastajate kogukonna poole, et selgitada välja harrastuskalastajate seisukoht järgmises küsimuses:Eestis on kalavarude kaitse eesmärgil keelatud harrastusliku kalapüügiga tabatud kalade müümine; samas ei ole Eestis piiratud harrastusliku kalapüügi käigus tabatud kalakoguste väljavedu, mis võimaldab neid kalakoguseid turustada nendes meie lähiriikides, kus harrastusliku püügiga tabatud kalade müümine ei ole keelatud või seda ei kontrollita. Nii toimub nt Läti Vabariigis läti kalastajate poolt Eestist (Pärnu lahest, Peipsi järvest) harrastuslike vahenditega püütud kalade massiline kokkuost. Võimalikuks lahenduseks on harrastuslikult püütud kalakoguste väljaveo piirangu kehtestamine, nt 15 kg kalastaja kohta.

Eestis on kalavarude kaitse eesmärgil keelatud harrastusliku kalapüügiga tabatud kalade müümine; samas ei ole Eestis piiratud harrastusliku kalapüügi käigus tabatud kalakoguste väljavedu, mis võimaldab neid kalakoguseid turustada nendes meie lähiriikides, kus harrastusliku püügiga tabatud kalade müümine ei ole keelatud või seda ei kontrollita.

Nii toimub nt Läti Vabariigis läti kalastajate poolt Eestist (Pärnu lahest, Peipsi järvest) harrastuslike vahenditega püütud kalade massiline kokkuost.

Võimalikuks lahenduseks on harrastuslikult püütud kalakoguste väljaveo piirangu kehtestamine, nt 15 kg kalastaja kohta. Selline piirang poleks mõeldud kaupade vaba liikumise tõkestamiseks Euroopa Liidu siseselt, vaid Eesti kalavarude kaitseks.

Niisugune kalade väljaveo piirang kehtib näiteks Norras (15 kg).

Juhul, kui harrastuskalastajate kogukond peab piirangu kehtestamist vajalikuks, pöördub MTÜ Koos Kalale vastava seadusandliku initsiatiiviga Vabariigi Valitsuse poole.

Arvamuse väljaselgitamiseks palume anda piirangu kehtestamise küsimuses oma poolt- või vastuhääl.

Küsitlus kestab 10. aprillist 20. aprillini 2012.

Vastamiseks kasuta all olevat ankeeti: