Kalapüük
9. aprill 2013, 10:56

Peipsi järve kalastajad jätavad endast sageli prügi maha

Peipsi järvel patrullivad piirivalvurid on läbi talve täheldanud, et soodsad ilmaolud autodega jääl liikumiseks ei ole järvele toonud ainuüksi palju kalastamishuvilisi, aga ka palju prügi, mille kalurid järvele endast maha on jätnud.  Sellest tähelepanekust ajendatuna viisid Lõuna prefektuuri piirivalvurid ja Keskkonnainspektsiooni ametnikud 7. aprillil Peipsi järvel läbi kontrollreidi, et hinnata probleemi ulatust.
 
Sellest tähelepanekust ajendatuna viisid Lõuna prefektuuri piirivalvurid ja Keskkonnainspektsiooni ametnikud 7. aprillil Peipsi järvel läbi kontrollreidi, et hinnata probleemi ulatust. Kuigi nädalavahetusel sadas lund ja suurem osa kalurite poolt maha jäetud prügist oli mattunud lume alla, oli vaatepilt niisamagi murettekitav. Järvejääl lebasid näiteks taara, erinevad pakendid ja muud olmejäätmed.
 
Lõuna prefektuuri piirivalveleitnant Olav Ojasaar sõnas, et vaevalt tahab keegi tulla loodust nautima ja kala püüdma kohta, mis on prügiga palistatud. Suur osa prügist jääb „kaunistama“ jää sulades ka Peipsi rannikut, sest ka pikema aja möödudes ei kao klaas- ja plastikpakendid sealt kusagile. „Arvestada tuleb sellegagi, et lume sulades satub jääl olev prügi järve põhja ohustades seal järveasukate elukeskkonda,“ lisas piirivalveleitnant.
 
Politsei- ja Piirivalveamet paneb kalastamishuvilistele südamele, et nad ei reostaks järvejääd ja selle ümbrust ning toimetaksid ise oma jäätmed kaldasse selleks ette nähtud kohta.

 

Lõuna Prefektuur

Politsei- ja Piirivalveamet