Kalapüük
22. august 2013, 13:36

Hiinas on kalafarmide loomise tõttu tõusnud ka merevee tase

Maapinna süvendamine kalafarmide loomiseks on põhjustanud selle, et Hiinas asuva Huang He ehk Kollase jõe delta on hakanud vajuma, mille tõttu omakorda tõuseb merevesi kiiresti. Põhjavee väljapumpamine kalakasvatuse huvides võib põhjustada maa vajumist kuni 25 cm aastas, nagu on välja toodud Geophysical Research Letters ilmunud uuringus. Lähedalasuva mere veetase tõuseb sellega aga umbes sada korda kiiremini kui mujal maailmas.

Ka võib sisse vajuda jõe deltapiirkond, kuna vanad setted on seal tihedalt kokku surutud ning mujalt setteid toovat vett hoiavad eemale tammid või niisutussüsteemid.
Teadlased avastasid, et osa Huang He deltast vajub kuni 25 cm aastas, kuna selle kallastel süvendatakse kalafarmide jaoks põhjaveehoidlaid. Kalamajanduse ja merepinna kerkimise vaheline seos pole aga saanud rahvusvaheliselt palju tähelepanu ning teadlased on mures pigem, et merepinna tõusu mõjutab kalu, mitte vastupidi.
Huang He delta on vajunud allapoole aastakümneid. 1976.–2000. aastal on rannajoon taandunud seitsme kilomeetri võrra. 1980ndate lõpus ehitati 30 meetri paksused seinad, et peatada erosiooni ja kaitsta maapinnal olevaid õlivabrikuid. Siiski pole keegi vaadelnud vajumise tagajärgi või põhjuseid välja toonud.
Uuringut juhtinud Stephanie Higgins Colorado Boulderi ülikoolist kasutas oma kaasteadlastega koos maapinna taandumise mõõtmiseks satelliidiradari pilte. Kuna satelliitradari rakendamine vajab täpsete mõõtmiste jaoks kõva ja peegeldavat pinnast, näiteks pinnatud teed, siis kasutatakse seda peamiselt linnades. Kollase jõe piirkonnas sobisid aga radaripildi võimaldamise jaoks kalafarmide katuseid.
Jõgedel olevad tammid on peatanud setete äravoolu kuni kümnendikuni normaalsest tasemest, kuid see piirab taandumist vaid umbes paar millimeetri võrra aastas. Taandumine on kõige järsum just kalafarmide lähedal.
Aasias valmistatakse 89% maailma kalatoodangust, seega peaks sinna kalafarmide loojad olema aga teadlikud, et kalamajandus mõjutab ka kohalikku merevee taset ning seega reguleerima ka maapinna süvendamist.MERLE MUST ERR