Kalapüük
1. november 2013, 07:22

Keskkonnaminister esitas valitsusele Rannamõisa klindi kaitse-eeskirja

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus esitas valitsusele kinnitamiseks Rannamõisa maastikukaitseala kaitse-eeskirja, millega tahetakse kaitsta Rannamõisa panka. Valitsus arutab teemat novembris. Kaitse-eeskirja eesmärk on hoida Rannamõisa panka ja sellega piirnevaid haruldasi ranna-, metsa- ja poollooduslikke koosluseid ning kaitsealuste liikide elupaiku.

Kaitse-eeskirja eesmärk on hoida Rannamõisa panka ja sellega piirnevaid haruldasi ranna-, metsa- ja poollooduslikke koosluseid ning kaitsealuste liikide elupaiku. Näiteks kasvab seal musta tuhkpuud ja jumalakäppa, lisaks elavad seal põhja-nahkhiir, pargi-nahkhiir ja Eesti suurim nahkhiir suurvidevlane.

Kaitseala välispiiri määramisel lähtuti sellest, et kaitstavad väärtused – eelkõige pank ja klindipealne loomets ning pangaalune allikalise veerežiimiga pangamets – oleksid tervenisti hõlmatud.

Rannamõisa kaitseala asub Harju maakonnas Harku vallas Rannamõisa külas ja Tabasalu alevikus. Kaitseala pindala on 66,4 hektarit ja jääb nii era- kui riigimaale.
Haruldane Põhja-Eesti klint on üks osa 1700 km pikkusest Balti klindist. Balti klint saab alguse Rootsist Ölandi saarelt ning ulatub läbi Läänemere Venemaale Laadoga järveni. Põhja-Eesti klint ulatub Osmussaare juurest Narvani ning moodustab suure osa otseselt paljanduvatest Balti klindi astangutest.

Lisainfo:

Pille Rõivas
Keskkonnaministeeriumi avalike suhete osakonna nõunik
626 2811, 5064608
[email protected]