Kalapüük
1. november 2013, 07:31

Torm tõi vähid inimestele randa kätte

Ööl vastu teisipäeva Saaremaal möllanud torm tõi Kuressaare Titeranda hulga vähke, mida inimesed käisid korjamas, et endale suupärast sööki valmistada. Teisipäeva õhtul pärast tormi koeraga jalutamas käinud Jüri märkas üht vähki rannas atraktsioonide lähedal adrus, kirjutas Meie Maa. «Üks naine korjas elus vähi üles ja viskas vette tagasi.

Sama mõtet toetas ka keskkonnaameti Hiiu-Lääne-Saare regiooni vee-elustiku spetsialist Märt Kesküla. «Jõgede suudmest võivad nad merre küll sattuda. Kusagilt mujalt kui Põduste jõest nad sinna tulla ei saanud. Samas Põdustes ei tohiks pärast vähikatku neid seal väga olla. Vaevalt, et keegi kilekotiga vähke randa viis,» kahtles Kesküla.

Vähkide uurija Margo Hurt ei pidanud vähkide meres esinemist väga haruldaseks, sest Sõrves püüdis kalamees hiljuti samuti mõrraga vähi jõesuudmest väga kaugel. «Ei ole andmeid, et torm vähi liikumist peaks mõjutama, kuid tuul võis nad merest kaldale küll uhtuda,» ütles Hurt. Ta pidas heaks näitajaks, et Titerannas elusaid vähke nähti. «Põduste ülemjooksul leidub kindlasti vähke. Ei ole välistatud, et nad on ka allapoole liikunud,» arvas Hurt.MERIKE TEDER Ilmajaam.ee