Kalapüük
11. veebruar 2014, 07:28

President Ilves: meie ühise mere tulevik on me kõigi kätes

President Toomas Hendrik Ilves avas täna Eesti Meremuuseumi Paksu Margareeta suurtükitornis Soome lahe aasta Eestis. President rõhutas kolme riigi ühist vastutust ning nentis, et merelaht on täna paremas seisus, kui aastakümnete eest. President Toomas Hendrik Ilves rõhutas, et Soome lahe hoidmine ja kaitsmine on laheümbruse riikide ühine huvi, mis aga ei tähenda, et lahe kaldal tuleks inimtegevust vältida.

President Toomas Hendrik Ilves rõhutas, et Soome lahe hoidmine ja kaitsmine on laheümbruse riikide ühine huvi, mis aga ei tähenda, et lahe kaldal tuleks inimtegevust vältida. „Vastupidi, ma loodan, et me vastastikune suhtlus üle lahe üha tiheneb ning et laht ühendab meid üha enam meie naabritega,“ ütles president Ilves ja lisas, et me peame vastutama oma tegevuse eest ning loodust hoidma, mitte seda kulutama. 

Viimati Soome lahele pühendatud aasta oli 1996, mil oli tähelepanu keskpunktiks keskkonnaohtude teadvustamine. Vahepeal on Eesti, Soome ja Venemaa oluliselt panustatud lahe olukorra parandamiseks, seejuures on eriti suure tähelepanu all olnud olme- ja tööstusreovee puhastamine ja ohtlike jäätmete käitlus. „Merekeskkonna kaitsel on juba palju ära tehtud – täna on merelaht oluliselt paremas seisus, kui ta oli aastakümnete eest,“ ütles president ja tänas kõiki juba tehtud töö eest.

Tänavu lisandub ühistele teadusuuringutele uue mõõtmena Soome lahe ääres elavate inimeste kaasamine keskkonnaprobleemide teadvustamisse ja lahenduste otsimisse. „See on ka põhjus, miks me kolleegidega Soomest ja Venemaalt asusime toetama Soome lahe aastat ja oleme selle patroonideks,“ sõnas president Ilves.

„Soome lahele pühendatud aasta on võimalus meie kõigi teadlikkust parandada ja murekohtadele tähelepanu tõmmata. Veelgi olulisem on panustada sellistesse tegevustesse, mis lahe olukorda parandavad,“ ütles teema-aasta avamisel keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus. Eesti on viimase kümne aastaga panustanud lahe heaoluks 600 miljonit eurot.

Üks peamine lahevee mõjutaja on põllumajandusest vette ja sealt merre jõudev saaste. „Loomulikult ei mõjuta merd mitte ainult põllumeeste, vaid kõigi inimeste igapäevased otsused. See, et me ei viska rannas prügi maha ja ei risusta seda muud moodi, annab meile puhta rannajoone, kus on hea lõõgastuda. Igaühel tasub läbi mõelda millist kodukeemiat kasutada ning valida loodussõbralikumad tooted,“ rääkis minister Pentus-Rosimannus. Tänavu toimub hulgaliselt Soome lahele pühendatud sündmusi üle Eesti, kust ammutada uusi teadmisi ja aidata kaasa lahe heaolule – mida rohkem me teame, seda paremini oskame me seda hoida.

Käesoleva aasta jooksul teevad Eesti, Soome ja Venemaa teadlased ühiseid uurimusi, et täpselt välja selgitada lahe praegune olukord. Uurimistulemuste põhjal teevad teadlased ettepanekuid kuidas seda parandada ja säästlikult kasutada. Aasta vältel toimub hulgaliselt sündmusi, mis tutvustavad elanikele Soome lahega seonduvat. Soome lahe aasta kohta saab rohkem lugeda siit.Keskkonnaministeerium