Kalapüük
13. veebruar 2014, 18:23

Ohtlikuks muutunud jääolude tõttu keelatakse sõiduautodega liiklemine Peipsi, Pihkva ja Lämmijärve jääl

Alates laupäevast, 15. veebruarist keelatakse ohtlikuks muutunud jääolude tõttu sõiduautode ja traktoritega liiklemine Peipsi, Pihkva ja Lämmijärve jääl. Kevadiselt soojad ilmad ja ning vihmasajud on muutnud jää Peipsi, Pihkva ja Lämmijärvel sõiduautodega liiklemiseks ohtlikuks.
Kevadiselt soojad ilmad ja ning vihmasajud on muutnud jää Peipsi, Pihkva ja Lämmijärvel sõiduautodega liiklemiseks ohtlikuks. Temperatuuri kõikumise tagajärjel on järvejäässe tekkinud hulgaliselt pragusid ja väiksemaid lahvandusi, mis on küll jääkaanega kaetud, kuid jää paksus on neis kohtades kohati 10 cm ja isegi vähem.

Seetõttu on alates selle nädala laupäevast, 15. veebruarist keelatud sõiduautode ja traktoritega väljumine Peipsi, Pihkva ja Lämmijärvele Jõgeva, Tartu, Põlva ja Ida-Viru maakonna piires. Jätkuvalt on lubatud väljumine ja liiklemine neil järvistutel maastikusõidukitega ja jalgsi Eesti Vabariigile kuuluval alal.

Keelatud on liikumine ja liiklemine maastikusõidukitega ja jalgsi Uhtinina ja Piirissaare vahelisel alal, Narva jõe suudmele lähemale kui 500 meetrit, Salusaarele lähemal kui 100 meetrit ning ojade ja jõgede suudmetele lähemal kui 150 meetrit. Jõgede ja ojade suudmete lähistel liikudes tuleb arvestada asjaoluga, et sulailmad on toonud jõgedesse vett, mille tõttu on neis intensiivsem jääalune veevool ja sellega kaasneb jääle ka suurem kulutav mõju.

Lõuna prefektuuri piiriturvalisuse talituse piirivalvekapten Mati Mikson soovitab järvejääle minejatel kehtestatud keeldu tõsiselt võtta ning hoida end kursis pidevalt muutuvate jääoludega. Olgugi, et piirang hakkab kehtima laupäevast panen inimestele südamele, et praeguse ilmaga võivad jääolud muutuda ka juba ühe päeva vältel ning seetõttu tuleb olla mistahes viisil jääl liikudes ettevaatlik.

„Peipsi järve jääle minek maastikusõidukiga kaugemale kui 1 kilomeeter kaldast tuleb registreerida lähimas kordonis. Soovitav on aga ka jalgsi väljumine registreerida, sest vaid selliselt saavad piirivalvurid teid vahetult kurssi viia jääoludega. Registreerimine võimaldab kontrollida, kas pimeduse saabudes olete kaldale tagasi jõudnud. Ühtlasi tagab järvele mineku registreerimine selle, et õnnetuse korral saavad piirivalvurid hädasolijale viivitamatult abi pakkuda“, lisab Mikson.

Teavet jääoludest ja kehtestatud keeldudest saab lähimas kordonis töötavatelt piirivalvuritelt ning jääolude kaart on kättesaadav Politsei- ja Piirivalveameti koduleheküljelt.Politsei- ja Piirivalveamet