Kalapüük
3. juuni 2014, 08:31

Meremuuseumi kilud löövad laineid: tuhandest karbist ära ostetud peaaegu pooled

Esimese muuseumina konserve tootma hakanud Eesti meremuuseum on saavutanud edusamme näituse reklaamiks tehtud Tallinna kilude müügiga. Kolm nädalat tagasi avas meremuuseum Paksus Margareetas näituse nimega "Kilulinn Tallinn" ning kattis oma muuseumipoe letid kilukarpidega. Kuna näituse peategelane on Tallinna kilu ja tema kaunistamiseks sajandi vältel joonistatud Tallinna kilukarbisiluetid, võttis muuseum nõuks toota omaenda kilukonserv.

Kolm nädalat tagasi avas meremuuseum Paksus Margareetas näituse nimega "Kilulinn Tallinn" ning kattis oma muuseumipoe letid kilukarpidega. Kuna näituse peategelane on Tallinna kilu ja tema kaunistamiseks sajandi vältel joonistatud Tallinna kilukarbisiluetid, võttis muuseum nõuks toota omaenda kilukonserv. Siis on inimestel ka midagi kasulikku näituselt meenutuseks kaasa viia. Karbis on Tallinna kilud, mis on valmistatud 1920. aastatest pärineva vana retsepti järgi, karpi ehib ka tolleaegse kujundusega etikett.

Muuseumi teenindus- ja kaubandusjuht Ülle Daut nendib, et kolm nädalat muuseumipoe letil ja laatadel pakutud toode on nii popiks muutunud, et võib-olla tuleb algselt tellitud tuhandele kilukarbile veel lisagi valmistada. Tuhandest valmistatud karbist on ära ostetud juba üle 400, näitus on avatud aga septembri lõpuni.

Muuseum müüb kilusid Paksus Margareetas ja üritustel-laatadel, kus oma kilunäituse telgiga näitust tutvustamas käiakse. "Laatadel müük on isegi mõnevõrra ootusi ületanud, on tulnud ette ka seda, et vahepeal tuleb lipata muuseumisse varusid täiendama," kirjeldas Daut.

Ka kilude kolmeeurone hind ei tundu ostjaile liiga soolane.

Kuna need kilud on eelkõige mõeldud siiski näituse tutvustamiseks, mitte muuseumi naturaalmajanduse edendamiseks, tavapoodi neid müügile ei viida.

"Üks Kalamaja proua pani meile küll südamele, et tema veel laadalt ei osta, et ootab, kuniks poelettidele jõuab," muheles Daut.

Näitus on avatud septembri lõpuni, suvi toob aga muuseumirahvale ohtralt nii külastajaid kui ka laatasid. "Eks aeg näitab, kas ja kui palju tuleb juurde tellida."

Peale kilumüügi tutvustavad muuseumitöötajad laatadel kilutegemise kunsti.

Meremuuseumi Tallinna kilud

Valmistaja Paldiskis asuv Eesti Traalpüügi Ühistu liige, AS Krapesk. Kilukarbi etikett pärineb J. M. Leesmanni kalatööstuselt (1920.–1930. aastad), mis asutati Tallinnas 1880. aastal. Leesmann alustas kilude konserveerimist plekk-karpidesse. 1923. aastal sai firma oma kilutoodangu eest Moskva põllumajandus- ja käsitöönäitusel teise järgu audiplomi.

• Toote retsept

on pea sajanditagune ja koosneb 13 vürtsist: lõhnapipar, valge pipar, koriander, jahvatatud muskaat, must pipar, jahvatatud nelk, ingver, jahvatatud kaneel, vanillsuhkur, rosmariin, sandlipuujahu, majoraan, kardemon.

• Hind 3 eurot. (ALLIKAS: meremuuseum)

KÜLLIKE ROOVÄLI Õhtuleht