Pirita jõe äärest tabatud röövpüüdjate võrk. Foto: Eesti Kalastajate Selts.
Kalapüük
30. oktoober 2014, 22:00

Vabatahtlike patrull tabas Pirita jõel tegutsenud röövpüüdjad

Eesti Kalastajate Seltsi vabatahtlikud koostöös Keskkonnainspektsiooniga tabasid 30. oktoobri õhtul Pirita jõe äärest kaks meest, kes olid rangest püügikeelust hoolimata end võrguga püügile sättinud.
 

Võrgumehed pimeduse varjus

30. oktoobri õhtul kella 19.00 paiku asutasid 12 Eesti Kalastajate Seltsi vabatahtlikku end Pirita jõel varitsusse. Kella 20ks olid kõik kohaletulnud “röövikute” saabumiseks valmis ja nagu selgus, kaua neil oodata ei tulnud.

Kell 20.48 märkasid kaks Iru sillast 100 meetrit ülesvoolu, jõe paremkaldal varituses olnud vabatahtlikku kaht silla poole liikuvat suure kilekotiga meesterahvast. Kui mehed olid jõudnud jõe vasakule kaldale sillast pisut ülesvoolu, keris üks neist kummikusääred üles ja asus vees toimetama.

Peagi liikusid mehed teisele poole silda.

Kell 20.54 asus pimeduses hiilijaid jõe Lasnamäe poolsest parklast jälgima veel üks vabatahtlik ning kõik märgid näitasid, et on aeg informeerida toimuvast Keskkonnainspektsiooni.

Oli ilmselge, et võõrad on ametis võrgu üle jõe püügile sättimisega.

Jõe paremkaldal olnud mees sikutas võrku enda poole samal ajal kui tema “äripartner” vasakkaldal võrku järgi andis. Kogu askeldamine toimus Kalastajate Seltsi vabatahtlike vaateväljas ning kell 21.07 asusid vabatahtlikud mööda jõe paremkallast “röövikutele” lähemale liikuma.

Mehed peetakse kinni

Kell 21.15 olid vabatahtlikud jõudnud jälgitavatele piisavalt lähedale, et näha ja kuulda, kuidas mehed võrgu kinnitamiseks metallvaiu maasse tagusid. Kümme minutit hiljem saabus Keskkonnainspektsiooni inspektor, kes peatas koos vabatahtlikega kahe võrgumehe tegevuse ning fikseeris kalapüügiseaduse nõuete rikkumise. Selleks ajaks olid sündmuspaigale jõudnud ka vabatahtlike lisajõud mujalt jõe äärest.

Kui inspektor tuli kinnipeetud võõrastega tagasi jõe äärde, et võrk välja võtta, tahtis üks võrgumeestest vabatahtlikelt teada, milleks neil oli tarvis inspektor välja kutsuda. Ning väitis, et ta polnud püügikeelust teadlik ja seetõttu oleks olnud piisav, kui vabatahtlikud oleksid ise meeste tähelepanu püügikeelule juhtinud.

Samal ajal kui ring Iru silla lähistel toimetanud võrgumeeste ümber koomale tõmmati, saabus jõe “Pätsu aukude” piirkonnas valvel olnud vabatahtlikelt teade, et sealgi on märgatud pimeduse varjus askeldamist. Nimelt oli valge mikrobussiga saabunud jõe äärde kolm meest, kes kaasas olnud lampidega hoolikalt jõge valgustasid. Mõne aja pärast mehed lahkusid. Ilmselt ei õnnestunud neil kudekalu avastada.

Vabatahtlike aktsioonid jätkuvad

Vabatahtlike patrullid liikusid jõe ääres 31. oktoobri varajaste tundideni, säärel otsustati aktsioon selleks korraks lõpetada. Mis saab jõe äärest tabatud võrgumeestest edasi, näitab Keskkonnainspektsioonis kalapüügiseaduse nõuete rikkumise alusel algatatud menetlus.

Eesti Kalastajate Selts tänab tiheda koostöö eest Keskkonnainspektsiooni ning eriti 30. oktoobri õhtul operatiivselt sündmuspaigale saabunud inspektorit.

Vabatahtlike aktsioonid lõhe ja meriforelli kuderahu tagamiseks Eesti jõgedel jätkuvad.

***

Liitu Eesti Kalastajate Seltsiga ja löö kaasa vabatahtlike aktsioonides:

www.kalastajateselts.ee

Märgates ebaseaduslikku kalapüüki, helista numbril 1313!

.