VABATAHTLIKUD TEGUTSEVAD. Põgenenud röövpüüdjate poolt Keila-Joal maha jäetud varustus ja veel elus kala. Vabatahtlikud aitasid kala tagasi vette. Foto: Eesti Kalastajate Selts.
Kalapüük
25. november 2014, 22:00

Vabatahtlike aktsioonid lõheliste kuderahu kaitseks täitsid eesmärgi

Eesti Kalastajate Seltsi vabatahtlike aktsioonid Eesti jõgedel lõhe ja meriforelli kuderahu tagamiseks õigustasid end. Lisaks otsesele röövpüüdjate tegevuse takistamisele kahanes märgatavalt ka pimeduse varjus jõgede ääres luusivate kahtlaste isikute hulk.

Vabatahtlikud seadsid end valvesse peamiselt pimeduse saabudes, ent ootamatuid välkvisiite tehti ka päevavalges. Ning praktiliselt igal vaatlusretkel õnnestus kahtlasi jõgedel askeldajaid kas häirida, takistada või mõnel juhul koostöös Keskkonnainspektsiooniga ka tabada.

Tõenäoliselt levis jutt vabatahtlike patrullidest röövpüüdjate seas kulutulena, sest erinevalt esimestest reididest valitses kahe viimase patrullkäigu ajal vaatluse all olnud jõgedel täielik vaikus ja rahu.

Et Eesti Kalastajate Seltsi vabatahtlike sügisaktsioonid läksid igati korda ning efektiivselt toimis ka koostöö Keskkonnainspektsiooniga, jätkavad vabatahtlikud oma tegevust kalavarude kaitsel ka edaspidi.

Siinkohal vabatahtlike erilised tänud Keskkonnainspektsioonile ja eriti inspektsiooni Harjumaa büroo juhtivinspektor Erik Partsile.

Mõned näited vabatahtlike aktsioonide käigus toimunust:

 

  • 15. oktoober, Keila jõgi. Jõe ääres patrullinud vabatahtlikud avastasid end põõsastes puulehtede all varjava “hirmunud jalutaja”. Vahetult enne seda põgenes jõe äärest kaks meest, jättes maha püügivahendid ja ühe püütud lõhe. “Hirmunud jalutajaga” tegeles edasi kohale saabunud Keskkonnainspektsioon.
 
  • 22. oktoober, Keila jõgi. Vabatahtlikud tuvastasid jõe ääres askeldanud “luurajad”, röövpüüki sel õhtul “luurajate” tegevusele ei järgnenud.
 
  • 30. oktoober, Pirita jõgi. Vabatahtlike ja Keskkonnainspektsiooni koostöös tabati kaks Pirita jõel võrgupüüki üritanud isikut.
 
  • 1. november, Keila jõgi. Eesti Kalastajate Seltsi vabatahtlike poolt tuvastati mitu jõe veerel jalutavat seltskonda. “Jalutajad” röövpüügile ei asunud.
 
  • 4. november, Pirita jõgi. Vabatahtlike ja Keskkonnainspektsiooniga ühines ka ETV saate Osoon võttegrupp. Aktsiooni käigus tuvastati harrastajatest filmimehed, kes endi sõnul soovisid filmida kudekalade toimetamist pesadel.
 
  • 6. november, Keila jõgi. Lähenevaid vabatahtlikke märganud kahtlane seltskond põgenes ummisjalu jõe äärest.
 
  • 13. november, Pirita jõgi. Jõel valitses täielik vaikus.
 
  • 15. november, Keila jõgi. Jõel valitses täielik vaikus.
 

*

Märgates ebaseaduslikku kalapüüki, helista numbril 1313!

Liitu Eesti Kalastajate Seltsiga ja löö kaasa seltsi tegemistes:

www.kalastajateselts.ee