Jõevähk (Astacus astacus). Katrin Kaldre – Wikimedia Commons
Kalapüük
10. september 2015, 21:00

Keskkonnainspektsioon alustas vähipüügiga seoses 31 menetlust

Tänavusel jõevähi püügihooajal ja selle eel on Keskkonnainspektsioon alustanud püüginõuete rikkumisega seoses 31 väärteomenetlust, lisaks sellele on veekogudest eemaldatud 227 ebaseaduslikku vähimõrda ja -natta.

Enim ebaseaduslikke püügivahendeid on avastatud Tartumaa veekogudest, juulist alates kokku 93 vähimõrda ja -natta. Arvukamalt leiti ebaseaduslikke püügivahendeid veel Saare-, Viljandi- ja Võrumaal, vastavalt 52, 39 ja 16 püügivahendit.

Enim seaduserikkujaid tabati Harjumaal, kus alustati kokku 15 väärteomenetlust. Saaremaal alustati 9, Tartumaal 6 ja Valgamaal 1 menetlus. Praeguseks on lahendini jõudnud 18 väärteomenetlust, ülejäänud menetlused on veel pooleli.

Rikkumiste eest on määratud trahve 19 isikule kogusummas 1940 eurot. 13 juhtumi puhul tuleb süüdlastel hüvitada ka rikkumisega kaasnenud keskkonnakahju.

Keskkonnakahju kogusumma on praeguse seisuga 9180 eurot, aga kuna osa juhtumeid on veel menetluses, võib kahjusumma suureneda.

Üks atraktiivsemaid vähipüügi piirkondi on Saaremaa, mis toob kaasa ka järelevalve tugevdamise vajaduse sealsetel vähiveekogudel.

„Võib öelda, et sel aastal oli vähipüügi järelevalve oluliselt intensiivsem kui eelmistel aastatel. Teatud perioodil olime väljas praktiliselt ööpäevaringselt, seda tänu teiste valdkondade inspektorite, sealhulgas mandrilt tulnud kolleegide abile,“ ütles Keskkonnainspektsiooni Saaremaa büroo juhataja Jaak Haamer. „Teolt tabatud röövpüüdjad tunnistasid, et nende elu on ebamugavaks tehtud – ei tea, kus ja millal inspektoreid oodata,“ lisas Haamer.

Ehkki ametlik püügihooaeg lõppes 31. augustil, kontroll veel jätkub.

Keskkonnainspektsioon