Kalapüük
9. märts 2016, 22:00

Püügisoovitus: kevadvimb ja –särg tallinlasele

Kui sul pole aega, et sõita kaugematele kalavetele, aga tahaksid siiski siirdekalu püüda, siis on võimalik näiteks kevadvimba püüda ka Tallinnas, kirjutab aastakümnetepikkuse kogemusega kalamees Valeri Šabanov.

Möödunud aasta märtsi lõpus–aprilli alguses leidsid just siin aset mõned mu ilusamad feederipüügid. Vimb hakkab võtma varahommikul, lõunast paneb suu kinni ja õhtuks on taas aktiivne. Kasutan medium-klassi feederit, 4000 mõõdus rulli (Shimano järgi) ja 0,13 mm nööri. Suhteliselt kiire voolu jaoks sobib söödakorv raskusega 45–55 g, see hoiab rakenduse kindlalt õiges kohas. Kasutan paternoster-rakendust ja 0,13 mm tamiilist lipsu pikkusega 50 cm, konks on Owneri nr 14 Penny Hook.

Söödaks sobib võileib ühest kärbsetõugust ja kolmest sääsevastsest. Aktiivse võtu puhul kasutan 0,15 mm lipsu konksuga nr 12, vastavalt suurendan ka sööda hulka konksul kahe kärbsetõugu ja 5–7 sääsevastseni. Tõuku ja vastseid tasub vahetada pärast iga väljakerimist ja konkse pärast 3–5 kala väljatoomist. Nii ei ole mul ka nööri kasutades mitte ükski vimb ära läinud ja isegi kilone siig tuli tänu teravale konksule ilusti kaldale.

Söödaks piisab mulle viietunniseks püügiks ühest kilost Salmo Vimba segust. Sinna lisan ma kindlasti kuni 500 g jahvatatud tooreid ja keedetud krevette ja pikantset juustu. Kogu selle maiuse lasen kaks korda läbi hakklihamasina ja segan põhisööda sisse. Muide, vahel tuleb vimba krevetitüki peale isegi paremini kui sääsevastse ja kärbsetõugu peale.

Oluline tähelepanek: vahel hoiab vimb jõe keskele, aga velotreki juures vasakult kaldalt püüdes on viske pikkus mul reeglina 46–52 m. See on juba 2/3 jõge. Mullu sain sellelt kauguselt paarkümmend mõõduvimba, lisaks siiga, ahvenat ja teibi.

TALLINNAST KAUGEMAL. Kurb, aga siirdesärge tallinlasel kodu lähedal, Pirital või Jägalal n-ö klassikalisel moel püüda ei õnnestu. Mu päevik näitab, et mullu püüdsin 27. aprillil edukalt särge Vigalal: kokku 20 kg valitud kala.

Viimastel aastatel satub seal päris sageli ka vimba sisse. Nädal varem samas kohas sain täpselt 40 vimba mõõdus 600–900 g. Erinevalt Piritast siinkandis alamõõdulist kala ei trehvanudki. Võttis ta aga jällegi võileiba, sääsevastne pinkie või kärbsetõuguga. Tuli ka kärbsetõugu ja väikse sõnnikuussi kombo peale. Vigala kõrval võib siirdesärge ja -vimba püüda ka Velisel ja Kasaril.

Kui püügikoht ei lase rakendust bologna-õngega pikalt ujutada või on jõel rohkem rahvast ja püügikohal kitsas, kasutan oma lemmiklatti, 8 m Salmo Grand Dimension Pole 800. Sellest pikkusest sel jõel enamasti piisab. Käiku läheb 4 g kork, kuid madala veega isegi 3 g ja kõrge veega pärast vihma 5 g.

Viimastel aastatel kasutan aina vähem kirptirke, sest minu meelest pole nende konksud piisavalt peenikesed ja teravad. Vahel kasutan isetehtud mõsse või lisan lipsule konksu juurde väikse pärli: punase (nagu forellimari), pärlmutrikarva või heleda salatirohelise läbimõõduga 2,5–3,5 mm.

Kevadine siirdesärg ja -vimb ei ole nii ettevaatlikud ning võib kasutada ka jämedamaid lipse. Kaasaegsed tamiilid on nii tugevad, et põhja kinni jäänud lipsu on raske katki tõmmata, kui see on jämedam kui 0,11 mm. On oht viga teha nii ridvale kui konnektorile.

Kivi kotti!

Veel püügisoovitusi ja muud huvitavat leiad ajakirja Kalale! märtsi/aprilli numbrist.