Tublid talgulised Tiskre oja ääres.
Kalapüük
4. aprill 2016, 21:00

Kaldad puhtaks’16 läks korda

Möödunud nädalavahetusel toimunud koristuspäeval Kaldad Puhtaks ‘16 osales hinnanguliselt 500-600 inimest üle Eesti. 

Kodanikualgatus kandis vilja ja kasvas isegi suuremaks, kui alul plaanitud oli. Näiteks oli suursaartel võetud ette terved jõelõigud, hangitud kõik vajalikud kooskõlastused ja eesmärgiks oli puhastada pikemaid lõike lisaks inimtekkelisele prügile ka võsast. Järvamaalt liitusid üritusega Naiskodukaitse Koeru, Türi ja Roosna-Alliku jaoskondade vaprad naised koos peredega. Hinnanguliselt osales üle Eesti kokku u 500-600 inimest.

Nagu arvata oli, moodustas suurema osa prügist erinev plast- ja klaastaara, kile ning pakendid. Mere äärest leiti ka palju kaldale uhutud nakkevõrke. Huvitavamad leiud olid Tintse sõnul akud, golfipall, guaššvärvid, erinevad jalatsid, söegrill, vihmavari, tekstikorrektor ja sülearvuti klaviatuur.

Koristuskatsiooni võib lugeda kordaläinuks. Kuigi ei suudetud teha puhtaks kõiki kaldaid, andis see inimestele tõuke ja tahte oma kodukohas midagi ära teha. Nii mõnedki inimesed, kellele möödunud nädalavahetus talguteks ei sobinud, andsid teada, et teevad seda kindlasti tuleval nädalavahetusel.

Koristuspäevale panid õla alla ka mitmed kalastusega seotud ärilised ettevõtmised, peamiselt selleks, et meedias ideed tutvustada. Lisaks toetasid nad aktsiooni ka auhindadega. Kõikide talguliste poolt saadetud pildide hulgast valitakse peagi välja vahvamad ülesvõtted ja neid premeeritakse. Siinkohal soovib EKS tänada ajakirja Kalale!, kalaportaal.ee, Hunting & Fishing Estonia kogukonda ning landimeistrit Sven Laanetit alias Aapuat.

Eesti Kalastajate Selts (EKS) on harrastuskalameeste poolt 2014. aasta kevadel ellu kutsutud kodanikeühendus. 2015 aasta lõhede kudekaitse aktsiooni eest omistati seltsile Keskkonnategu 2015 tiitel. Kalavarude kaitse egiidi all on kogunenud palju keskkonnateadlikke inimesi ja nende ühise ettevõtmisena sündis ka Kaldad Puhtaks aktsioon.

EKS tänab kõiki osalejaid, kes leidsid vaba aega ja tahet ning loodame kohtuda teiega samal aktsioonil ka järgmisel kevadel!