Foto: Marko Pomerants
Kalapüük
8. august 2016, 21:00

Kotka pais maas, vabatahtlikud valves

Kotka Forelli tellitud renoveerimistöö temale mitte kuuluval paisul on ebaseaduslik ja avanenud on võimalus pais kalade teelt sootuks eemaldada.

Kotka pais on kalade vaba liikumist takistanud Valgejõel juba aastakümneid ja seda ilma igasuguse seadusliku aluseta. Ilma paisuta lisanduks Eesti lõhelistele üle 50 km kudeala.

„Loodame, et nüüdsest on paisuga jokk ja seadusekäsi suudab sellele lõpu teha,“ ütleb Eesti Kalastajate Seltsi (EKS) juhatuse liige Erki Tammleht. „Jõgi tunneb end hästi ja suudab sügisese kude ajaks ka enamuse alamjooksu kärestikke järvesetetest puhtaks kanda. Valgejõgi on Mereinstituudi teadlaste hinnangul põhjaranniku suurima kude- ja taastootmispotensiaaliga lõhilaste jõgi, millest Kotka paisu tõttu oli kaladele avatud vaid ca 10%.“

EKS vabatahtlikud on paisul valves, kuna korduvalt on tuvastatud katseid ebaseadusliku ehitustegevuse jätkamiseks ja vee taas üles paisutamiseks. Vabatahtlikud jätkavad valvamist, kuni on kindel, et ebaseaduslike ehitustöödega ei jätkata. 

Vaata Reporteri videot siit: http://reporter.postimees.ee/v2/3794197/kotka-paisu-kadumine-ajab-inimesi-tuelli-ja-isegi-talude-peale-kihla-vedama