Foto: Shutterstock
Kalapüük
19. detsember 2017, 22:00

SUUR KINGIMÄÄRAJA: 33 kingitust, mis passivad hästi kalamehele

Pühad on lähenemas ja kogu selles siginas-saginas vaevab meid ikka ja jälle üks ning väga suur mure: mida pista kingikotti oma kalamehest sõbrale, abikaasale, lähedasele või kolleegile. Püüame alljärgnevalt sinu mure leevendada ja pakume välja 33 võimalikku kingitust, mida kalamehele sel aastal kinkida võiks.

2.Termos

Iga õige kalamees teab, et soe jook peab kaasas olema! Olgu seal plaskus siis mõni kangem või uhkem schnaps, kuid termos tee, kohvi, glögi või muu kuuma joogiga on lausa hädavajalik. Seega termosega lihtsalt ei saa kalamehe puhul mööda panna.

3. Akupank

Nutiajastu on kalamehele üks tänuväärne aeg. Kalapüügil on tänapäeval abiks erinevad seadmed, mille akud talvel külmaga kipuvad tavalisest kiiremini tühjenema. Et kalamees udusel Peipsil ikka õige sihi kodupoole leiaks, on abiks akupank, mis hoiab gpsi või mobiiltelefoni alati laetuna.
 
 4. Jääkassid 

Jäisel või lumisel pinnal on suureks abiks libisemisvastased jäänaelad ehk „jääkassid“. „Jääkasside“ kasutamine muudab kalamehe tegevuse jääl turvaliseks. „Kassid“ on reguleeritava suurusega ja sobivad erinevat tüüpi jalanõudele. Lisaks kalapüügile on need abiks ka kodutöödel ja võib juhtuda, et lumine hoov saab enne külaliste saabumist puhtaks kiiremini kui varem.

5. Alkomeeter 

Kõik nõustuvad, et hea tervis on inimese olulisim väärtus. Talvel külmaga aitab terveks jääda eelpool mainitud soe jook ja maitsev schnaps. Et meeli ja vereringet ergutava joogiga liiale ei mindaks, on alati hea kaasas kanda alkomeetrit. Alkomeeter ei pea olema kallis. Erinevates müügiportaalides ja poekettides on saadaval mitmesuguses hinnaklassis tooteid.

 6. Jäänaasklid 

Turvalisus ennekõike! Jäänaasklid on heaks abimeheks nii esimese jääga (kohustuslikud!!) kui ka südatalvel, mil jääl võiks sõita kasvõi traktor. Kuigi kalamees arvab, et tunneb igat veekogu nagu oma viit sõrme, võb jääl ette tulla ootamatuid olukordi. Jäänasklite puhul on oluline ka faktor, et need oleksid kalamehele hädaolukorras kiiresti kättesaadavad. Koti sügavaimas põhjas ei ole nendest kasu.

7. Termotallad 

Kuskilt meenub väide, et kui jalgadel on soe, on soe ka kogu kehal. Seega on termotallad lihtne viis, kuidas talvel külmakuradist võitu saada. Tegu on universaalse tootega, mida saab kasutada erinevate jalanõude puhul. Termotaldade kasutamise puhul on oluline valida ka õiged sokid. Oluline on hoiduda jalgade higistamisest.

 
8. Otsmikulamp 

Nagu teab iga kalamehe elukaaslane, laps või sõber teab, minnakse kalale varavalges ja naasetakse hilisõhtul. Kuna talvel on päevad väga lühikesed ja kalamees tahab püügipäevast võtta alati maksimumi, tuleb tihti tegutseda ka pimedas. Sellisel puhul on suureks abimeheks otsmikulamp. Otsmikulampi kasutades on kalamehel mõlemad käed vabad. Nii võib varavalges püügil olla ühes käes siku ja teises käes mõlliõng.

 9. Villased sokid 

Mis on parim ning populaarseim jõulukink maailmas? Loomulikult sokid! Kalameest see kink aga ei morjenda. Nagu eelpool mainitud hakkab keha soojusjuhtimine peale jalgadest. Kalamehe sokikannad on väledad kuluma, sest kala otsingutel tuleb tihti läbida pikki vahemaid. Seega on kalamees uute villaste sokkide üle alati õnnelik.

 

 10. Valik kirptirke 

„Kirbutamine“ on püügiviis, mis köidab talvel paljude kalameeste meeli. Noogutilt on näha igat kala liikumist sööda ümber ja võtu korral on visuaalne vaatepilt meeliköitev. Et aga iga veekogu või kalaliigi jaoks oleks piisavalt valikut, on oluline kirptirkude (marmõsside) varieeruvus kalamehe landikarbis. Soovitatav on valikusse lisada erineva kuju, kaalu ja värviga kirptirke.

Valikuid on palju ning kalapüük ja sellega seonduv on üks ääretult tore ja põnev maailm. Eelnevalt tõime välja vaid mõned valikud, mis kalamehele meelepärased võiks olla. Huvitavaid valikuid on aga teisigi. Järgnevalt mõned lisavalikud:

11. Seikluskaamera

12. Bluetooth speaker

13. Šveitsi armeenuga

14. Kalale sarja raamat

15. Tirguõng ehk sikuti

16. Kast-tool talipüügiks

17. Veekindel nutitelefon

18. Kolm lipuga taliunda

19. Telk jäält püügiks

20. Kirbuõng ehk balalaika

21. Soojenduspadjad taskusse

22. Elussöödanõu unnapüügiks

23. Uppumatu kombe talipüügiks

24. Soojad ja kerged talvekummikud

25. Mõne kalastuskaupluse kinkekaart

26. Kelk talivarustuse jääle vedamiseks

27. Kalastusretk mõne tuntud kalagiidiga

28. Pärnu kombain (spetsiaalne õng jäält püügiks)

29. Aeg maha pakett mõnes heade püügiveekogudega piirkonnas

30. Ahvenavärvides 5 cm põiklant (sobib nii ahvena, kui haugi püügiks)

31. Liiter ürdilikööri, see kulub alati marjaks ära, paha ei tee ka väike plasku ja lehter

32. Fliispesu (spordipesud on mõeldud liikumiseks, kalamees aga istub tihti jääl ühe koha peal)

33. Jääpuur, uut jääpuuri on alati vaja, nt kui on olems 130 mm, siis otsimiseks paksu jää korral on vaja ka 110 mm puuri või vastupidi. 

 

Kingivõimalus on kirju. Valikute tegemisel ei maksa aga stressi sattuda. Kindel valik on kalamehelt otse küsida, mida tal kõige rohkem vaja võiks minna. Üllatusefekt on juurde võimalik tekitada emotsioonidega.

Kivi kotti,

Kalale meeskond