Foto: Keskkonnaministeerium
Kalapüük
24. november 2018, 22:00

Suurenevad ahvena, koha ja haugi püüdmise võimalused piirijärvedes

Eesti kalurid saavad piirijärvedest järgmisel aastal püüda ahvenat 1500, latikat 800, koha 685, rääbist 325, särge 280 ja haugi 115 tonni. Ahvena, koha ja haugi püüdmise võimalused seejuures tänavusega võrreldes suurenevad. Taas avaneb võimalus püüda 150 tonni tinti.

Eesti ja Venemaa leppisid kokku Peipsi, Lämmi- ja Pihkva järve erinevate kalaliikide püügi võimalused järgmiseks aastaks. Vastavalt teadlaste soovitusele saavad kutselised kalurid Peipsi ja Lämmi järvest püüda kokku 4081 tonni kala ehk vaid 5 tonni vähem kui on 2018. aastal.

“Püügivõimaluste otsustamisel võeti aluseks mõlema riigi kalateadlaste soovitused. Teadlased hindasid järvede ahvena-, koha- ja haugivaru olukorra heaks, ka rääbise- ja tindivaru võimaldab tööndusliku püüki. Siiavarude kaitsmiseks tuleb samas endiselt piirata nende püüki. Koha kaitseks keelati järgmise aasta esimesel poolaastal, nagu ka eelnevatel aastatel, järvedel püük põhjanooda ehk mutnikuga ja pöörinoodaga, sest selle peenesilmalise püügivahendi kasutamisel satuvad saakidesse tugeva 2016. aasta põlvkondade veel alamõõdulised kohad,“ selgitas Lamp.

Siiavarud on madalseisus, mis on osaliselt tingitud röövkalade suurest arvukusest järvedes, aga ka mittesoodsatest ilmaoludest, mis ei ole soodustanud siia kudemise õnnestumist. Siiapüük sihtliigina on keelatud.

Lisaks kalapüügimahtude kokkuleppimisele arutati ka järelevalve töö ühist korraldust ja teadusprogrammide arendamise võimalusi.

Keskkonnaministeerium