Kalapüük
15. jaanuar 2019, 22:00

​Jägala paisuvabaks lõhejõeks! Kalamehed, seljad kokku! Anna oma panus ja allkiri!

Jõelähtme valla elanikud, loodusesõbrad ja paljud kalamehed on mures, mida tekitab kalavarude tulevik. Samuti on ohus kalanduse kui kultuuripärandi säilimise võimalused ning loodusliku liigirikkuse saatus.

Kohalike murele elab alates 2015. aastast kaasa ka Eesti Kalastajate Selts, kes on kätt tihedalt pulsil hoidnud ning olnud igati paisu avamise poolt siirdekalade ränneteks. Lähiminevikust mäletame, et 2016. aastal hakkas paistma tunneli lõpust valgust ja oli teada, et vee erikasutusluba lõpeb koos 2017. aastaga ning uut luba enam ei väljastata. 2016 sügisel sai Eesti Kalastajate Selts keskkonnaametist eripüügiloa, et siirdada üle paisu kudele tulnud lõhed. Tegevusega jätkati ka 2017. aasta sügisel, kus ainuüksi ühe õhtuga sai teisele poole paisu üle kümne tõeliselt suure kala ning lisaks kohati veerahustuse kaussi lõksu jäänud siiga, kes oli parajas suuruses meriforelli mõõtu ja võis kaaluda oma 2 kilo ringi. Eesti Energia loobus Linnamäe hüdroelektrijaamast 2017. aastal, kuna oli teada, et vee erikasutusluba ei pikendata ning paisutus tuleb alla lasta. Paisu ostis enampakkumisel rahameetse poolt vastloodud OÜ Wooluvabrik ning selle omanikud võtsid kohe ette kohtutee eesmärgiga saada esmane õiguskaitse, mille nad ka said järgnevaks aastaks. Kohalik kogukond on algatanud oma tahte väljenduseks allkirjade kogumisaktsiooni, mille eesmärk on: 

Anda lõhedele ja meriforellidele tagasi neile kuuluv kudemisala, mis aitab kaasa rannavetes kalade arvu märkimisväärsele tõusule.

Rannakalanduse kui kultuuripärandi säilitamine.

Jägala jõele anda tagasi tema kaunis ja kärestikuline ilme, luues sedasi võimaluse meeldivaks ajaveetmiseks looduskaunis keskkonnas matkates või veesporti harrastades.

Linnamäe tammi ja silla säilitamine ning neile uue funktsiooni leidmine.

Vägivalda elukeskkonna vastu ei saa lubada. Pöördume teie poole abipalvega aidata kaasa Jägala jõe loodusliku keskkonna taastamisele ja avamisele siirdekaladele ning andma allkirja Petitsioon.ee keskkonnas: http://petitsioon.ee/jagala-jogi-lohejoeks.

Eesti Kalastajate Selts