Isa Jaak ja poeg Jako. Foto: Jarko Jaadla
Kalapüük
22. jaanuar 2019, 22:00

​JAAK ROOSAAREGA PEIPSIL SÄRGE PÜÜDMAS ehk Investeerida, mitte kulutada

Käisime Jaagu, tema poja Jako ja motokoeraga Peipsil särge püüdmas. Oli vahva retk ja ägedad mehed, saakki ei lasknud end tol korral kaua oodata.

2018 kevade viimase jääga käisime Jaagu, tema poja Jako ja motokoeraga Peipsil särge püüdmas. Oli vahva retk ja ägedad mehed, saakki ei lasknud end tol korral kaua oodata.

Kõigepealt suur tänu sulle, Jaak, et need kaks raamatut kirjutasid! Kas nende kahega on raamatulimiit täis või on veel „lapsukesi“ tulemas?

Tegelikult olen kirjutanud kokku kolm raamatut – „Rikkaks saamise õpik“, „Aktsiatega rikkaks saamise õpik“ ja „Kinnisvaraga rikkaks saamise õpik“. Need kaks viimast siis lähevad üsnagi spetsiifiliselt vastavasse varaklassi sisse ja peale oma kogemuste on seal ka intervjuud teiste vastava valdkonna investoritega. Ja lisaks kirjutasime Mihkel Trumaniga kahasse koolilastele mõeldud ettevõtlusraamatu „Kuidas saada rahatargaks?“ Arvutis on pooleli veel ettevõtluse õpik ja koostöös kahe kirjanikuga kaks pigem niisama lugemiseks mõeldud raamatut. Nii et on ikka veel tulemas.

Räägi, kust sai alguse sinu huvi selle vastu, et ühest rublast/ kroonist kaks teha?

Mind on väiksest peale raha ja sellega seonduv huvitanud. Ilmselt oli suur osa selles, et minu lapsepõlv jäi rubla lõpuaega, kui poed olid kaubast tühjad ja midagi osta ei saanud. Samal ajal olid aga tekkinud valuutapoed, kus kõik kaup ostjaid ootas, kui aga seda kõva raha oli. Sealt ilmselt see huvi tekkis. Juba kooliajal olin omajagu ettevõtlik ka, pidasin putkat, korjasin taarat ja korraldasin koolis loteriisid.

Millega sinu vanemad leiba on teeninud (küsin, sest tihti arvatakse, et rikkus on päritav, sinu puhul see vist päris nii ei ole)?

Ema on õpetaja ja isa on õppejõud. Isa üritas minu majandushuvi juba väiksest peale innustada ja otsis mulle vastavaid raamatuid näiteks.

Kui tihti sa sporti teed ja mida täpsemalt?

Mul on mitu aastat olnud eesmärk 10 000 km rattaga läbi sõita, olen jäänud enamasti 5000–7000 peale. 2018. võtsin selle eesmärgi uuesti tõsisemalt ette ja 30. detsembril sai 10 004 km täis. Nii et viimastel aastatel olen eelkõige rattausku, mulle meeldib nii maanteesõit kui ka metsas ukerdamine. Veel seadsin paar aastat tagasi eesmärgiks Ironmani ja see poolik distants sai ka Otepääl läbitud. Päris Ironmani siiski proovima minna julgust veel pole. 2019. olen reganud ennast Tartu maratoni kuubikule ja eesmärk on veidi muid alasid (jooks) teha ka peale ratta.

Kuhu paned oma vaba aja ja raha?

Kuna meil on peres kolm väiksemat sorti last, siis läheb päris palju energiat ja aega sinna. Raha meeldib mulle eelkõige investeerida, liiga suur kulutaja ma ei ole. Samas ei hoia ma väga tagasi kohvikute ja restoranide pealt ja reisimas meeldib meile perega ka käia.

Mis on sinu kirg?

Ma tunnen ennast kõige õnnelikumana looduses liikudes või toreda meeskonnaga koos mingit probleemi lahendades. Inglise keeles kutsutakse seda flow’ks – selline tunne, et aeg peatub ja elad hetkes. Näiteks Prantsusmaa Etappe de Tour rattavõistlus on üks selliseid üritusi. Mulle meeldib ka väga esineda ja noori inspireerida, eelkõige just eesmärkide ja raha teemadel.

Edasi loe ajakirja Kalale! jaanuari- ja veebruarikuu numbrist või digiajakirjast.