Foto: Pixabay
Kalapüük
23. jaanuar 2019, 22:00

​Uuring: „püüa ja vabasta“ püügiviis takistab kalade toitumist

Kalamehed, kes tegelevad selle hobiga puhtalt virgestuse või võistluse eesmärgil, harrastavad sageli püügiviisi, mida nimetatakse „püüa ja vabasta“ (C&R – catch and release). Sellist õngitsemist peetakse kaladele kahjutuks. Aga USA California ülikooli teadlaste hiljutine uuring näitas, et isegi ilma kidata konkse kasutades võib selline kalapüük tuua kaasa soovimatuid tagajärgi.

Independent kirjutas, et kui kala jääb suudpidi konksu külge ja konks võetakse ära, siis jääb järgi haav, mis takistab toitumist imemise viisil – selline toitumissüsteem on paljudel levinud saagikaladel nagu näiteks forell ja karpkala.

Põhimõte on ülikooli professori Tim Highami sõnul üsna lihtne. „Imemistoitumise süsteem on suhteliselt sarnane sellega, kuidas meie joome vedelikku kõrre abil,“ selgitas ta. „Kui kõrre külje sisse auk torgata, siis ei tööta see enam korralikult.“

Teadlased püüdsid Kanada vetest 20 punnkõhtu. Kümme neist tabati võrgu abil ja kümme püüti õnge ning konksuga. Pärast seda viidi kalad silmapilkselt laborisse. Kaladele anti süüa ja akvaariumitesse paigaldati toitumise jälgimiseks kaamerad.

Kõigile kaladele paistis neile antud toit meeldivat, aga konksuga püütud punnkõhtudel näis olevat söömisega raskusi.

„Nagu eeldasime, ilmnes suuvigastustega kaladel selle kiiruse vähenemine, millega nad suutsid toitu endale suhu tõmmata,“ sõnas Higham. „See ilmnes hoolimata sellest, et me kasutasime ilma kidata konkse, mis kahjustavad vähem kui kidaga õngekonksud.“

Kalad viidi pärast eksperimente vabasse vette tagasi.

„Uuring näitas, et püüa-ja-vabasta pole nii lihtne, et võtad konksu ära ja kõik on hästi – see on keerukas protsess, mida tuleks põhjalikumalt uurida,“ tõdes uuringu juht.

Ajakiri Kalale kajastas „püüa ja vabasta“ püügimeetodit ja sellega seonduvat põhjalikult 2017. aasta juuli/augustinumbris.