Kuvatõmmis/YouTube
Kalapüük
24. jaanuar 2019, 22:00

​Enne ujumist lendama: USA keskkonnaametnikud külvavad kalamaime lennukist

Eestis asustab keskkonnaamet kalamaime veekogudesse õrnalt ja käsitsi, USAs Utah’ osariigis on aga juba 1956. aastast külvatud maimusid järvedesse otse lennukitelt.

LiveScience kirjutab, et mullu avaldas Utah’ keskkonnaressursside amet (DWR, Utah Division of Wildlife Resources) kalakeste lennukilt allaviskamisest ka kena video. Selle põhjal võiks oletada, et õhulend lõppeb kalamaimudele saatusliku kokkupõrke ja surmaga – aga DWRi enda kinnitusel jääb vähemalt 95% maimudest ellu. DWRi esindaja Phil Tuttle’i sõnul on põhjuseks see, et kalad on pisikesed – vaid 2,5-7,6 cm pikad – ja langevad vette nagu puulehed.

Igal aastal täiendatakse lennukite abil kalavarusid enam kui 200 Utah’ kõrvalisemas mäestikujärves. Need veekogud on sageli kõigist maanteedest kaugel ning sestap ongi kalade maad mööda transportimine neile stressirohkem ja ohtlikum kui maimude lennukitelt külvamine.

Levinumad mäestikujärvedesse asustatavad kalad on erinevad forelliliigid (näiteks ookeani- ja järveforelli hübriid Salvelinus fontinalis) ning siberi- ehk ameerika harjus (Thymallus arcticus).