Austraalia jõekalade massisurm sel esmaspäeval. Foto: AP/Scanpix
Kalapüük
29. jaanuar 2019, 22:00

​Austraalias hukkusid sajad tuhanded jõekalad

Sel nädalal tabas Austraalia ühe olulisima jõe kalu viimaste nädalate kolmas massiline hukkumine. Ametiisikud süüdistavad põuda, aga kriitikute hinnangul on kalade surma põhjuseks vähemalt osaliselt vee vale kasutamine.

ABC News kirjutab, et viimane kalade massisurm toimus Darlingi jõel Menindee omavalitsuse lähistel Uus-Lõuna-Walesi osariigis. See on sama piirkond, kus nii jaanuari algul kui ka veidi enne jõule leiti veel surnuna hulpimas sadu tuhandeid kalu.

Kahtlustatakse, et kuum ilm põhjustas vetikate õitsemist, seejärel surid vetikad jahedama öise temperatuuri tagajärjel ja see põhjustas vee tühjenemist hapnikust.

Osariigi peaminister Gladys Berejiklian süüdistas vee kehvas seisukorras pikka põuda, mis on haaranud enamiku osariigist. Veeküsimustega tegeleva ministri Niall Blairi kinnitusel ollakse teadlikud „kohutavatest“ veetingimustest ja Menindee regioonis on tööle pandud kaks päikese jõul töötavat veeaeraatorit. Pärast viimast kalade massisurma hankis valitsus üle osariigi veekogudesse paigaldamiseks 16 aeraatorit. 

„Õnnetuseks pole midagi, millele keegi saaks näidata – ei teadlased, kohalikud ega keegi muu pole suutnud osutada millelegi muule, mis võiks midagi sellist ennetada peale värske vee saabumise (öko)süsteemi ja seda meil lihtsalt pole,“ tõdes Blair.

Menindee piirkondliku turismiassotsiatsiooni president Rob Gregory, kes korraldab ka jõereise, teatas, et valitsus on lubanud talunikel viimasel neljal aastal võtta jõest põllumaa niisutamiseks liiga palju vett. „Nüüd pole meil süsteemi loputamiseks reserve, näeme hapniku vähenemist vetikate õitsemise tõttu ja see on lõpptulemus,“ sõnas Gregory. „See on ilmselt viimane kalade häving, mis toimub, sest rohkem pole enam hävimiseks kedagi.“