Foto. Aldo Luud
Kalapüük
31. jaanuar 2019, 22:00

​Lämmijärve kalurid eksisid udus Venemaale

Neljapäeva hommikul laskus Lämmijärvele ootamatult tihe udu, mistõttu kaotasid mitmed järve jääl liikunud kalurid sihi ning sattusid nii piirirežiimi alasse kui ka teisele poole ajutist kontrolljoont.

Esimene teade kontrolljoone ebaseaduslikust ületusest laekus Mustvee kordoni piirivalvuritele eile hommikul kella 10 paiku, kui kutselised kalurid olid tihedas udus Eesti Vabariigist Venemaa Föderatsiooni sattunud, teatas PPA pressiesindaja Ragne Keisk.

Mootorkelkudel liikunud kalurid suunati kaldale ning kutsuti menetlustoiminguteks kordonisse. Pooleteise tunni möödudes märkasid piirivalvurid taas samas piirkonnas, et kaks jalgsi liikunud kalurit olid ekslikult sattunud üle ajutise kontrolljoone ning liikunud mõne meetri jagu Venemaa poolel. Mustvee kordoni hõljukipatrull võttis Eesti kalamehed pardale ning toimetas üksikasjade selgitamiseks kordonisse.

Ühtviisi kehv oli eile ennelõunal ilm mõlemal pool piiri, sest kella 13 paiku teatas Venemaa Föderatsiooni piirivalve Mustvee piirivalvuritele, et pidas kinni motokoeral liikunud kodaniku, kes oli niisamuti ekslikult ajutist kontrolljoont ületanud.

Mustvee kordoni juht Jalmar Ernits tuletab kaluritele meelde, et ilmaolude halvenedes ja järvel orientiiri kaotades tuleb jääda ühele kohale paigale ning viivitamatult ühendust võtta lähima kordoniga, et vajalikud juhised ja abi võimalikult kiiresti saabuks. „Järvele minnes tuleks kaasa võtta lisaks kalastusvarustusele ja isikut tõendavale dokumendile ka laetud mobiiltelefon, milles on kordoni kontaktnumber. Lisaks tuleks enese turvalisuse tagamiseks kaasa võtta ka navigatsioonivahend ning enesele selle kasutamine selgeks teha," lisas Ernits.

Kordoni juht tuletab kaluritele meelde, et enne jääle minekut tutvutaks kindlasti jääoludega ning vajaduse korral küsitaks lisainfot kordonist. Piiriveekogule väljumine tuleb kindlasti ka registreerida, sest vaid nii saavad piirivalvurid häda korral viivitamatult abi pakkuda.

Allikas: Õhtuleht