Foto: Pixabay
Kalapüük
3. veebruar 2019, 22:00

​Kliima soojenemine viib pikapeale tursa söögilaualt

Tursapüüdjate tulevik on ebakindel, sest ühe hiljutise uuringu teatel põhjustab kliima soojenemise tagajärjel soojenev ookean noorkalade hukku ja surub olemasolevaid kalaparvi väiksematesse piirkondadesse kui kunagi varem.

Independenti teatel võib eeldada, et tursapüügi võtmepiirkondades Islandi ja Norra lähistel väheneb tursa paljunemine kuni 60% – kui kasvuhoonegaaside emissioon püsib praegusel tasemel. Nii leidsid Saksamaa Alfred Wegeneri instituudi teadlased.

Neid külma armastavaid kalu surutakse üha enam põhja poole – ning ühtlasi mõjutab turska ka ookeanivee happelisuse taseme tõus. Seda viimast põhjustab atmosfäärist vallanduva liigse süsihappegaasi lahustumine vees.

Teadlaste sõnul võivad vaid ranged kliimasoojenemise vältimise piirangud aidata tursapopulatsiooni stabiilsust säilitada.

Põhjamere tursavarusid ohustas ka varem häving, nelja kümnendi jooksul kahanes nende arvukus enam kui 80% võrra. Ülepüüdmise piiramise abil õnnestus aga pikapeale tursa arvukust taastada ja tunamullu leiti esmakordselt 20 aasta jooksul, et selle kala varud on jätkusuutlikud. Paraku ohustab hävingust seni pääsenud tursavarusid nüüd kliima soojenemine. Teadlaste hinnangul koorub Põhja-Atlandi tursa marjast Islandi ja Norra piirkonnas praegusega võrreldes 60% võrra vähem noorkalu hiljemalt käesoleva sajandi lõpuks.