Kuvatõmmis/Instagram/uozuaquarium_official
Kalapüük
5. veebruar 2019, 22:00

​„Meremaod“ vallandasid Jaapanis katastroofipaanika

Kokkupuuted haruldaste maosarnaste mereolenditega – mis Jaapani pärimuse järgi arvatakse ennustavat looduskatastroofe – ajasid kohalikud sotsiaalmeedias hulluks.

„See on ilma kahtluseta maavärina tunnusmärk,“ kirjutati New York Posti teatel Twitteris pärast seda, kui põhjarannikul Toyama prefektuuris avastati hiljuti kaks heeringakuningat.

Instagramis ilmusid fotod, millele tabatud üks kahest süvamereelukast. Üks oarfish’idest ehk heeringakuningatest oli üle kolme ja teine ligi neli meetrit pikk. Haruldastest mereolenditest üks leiti Toyama lahes kaldalt ning teine jäi Imizu sadama lähistel kalavõrku.

Jaapani legendi kohaselt tõusevad need kalad pinnale ja heidavad end randa siis, kui usuvad, et hädad on tulekul. Väidetavalt on neid kalu minevikus leitud enne tsunamisid ja maavärinaid, sealhulgas 2011. aasta Fukushima maavärina eel.

Spetsialistide kinnitusel ei ole siiski vaja muretseda: teaduslikku seost seismilise aktiivsuse ja heeringakuningate ilmumise vahel pole leitud. „Usun, et need kalad kalduvad pinnale tõusma siis, kui nende füüsiline seisund on vilets ja nad tõusevad hoovuste mõjul, mistõttu leitakse nad sageli surnuna,“ sõnas Kagoshima ülikooli ihtüoloogiaprofessor Hiroyuki Motomura.

Siiski peavad paljud jaapanlased nende kalade leidmist hoiatuseks: heeringakuningas on jaapani keeles otsetõlkes „Sõnumitooja merejumala paleest“.