Foto on illustreeriv. Foto: Pixabay
Kalapüük
11. veebruar 2019, 22:00

​Kas kala tunneb end peeglist ära?

Värskest uuringust selgub, et sanitarkala suudab end peeglist ära tunda – aga kas see tähendab ka seda, et kala on eneseteadlik?   Peeglitesti arendas välja psühholoog Gordon Gallup Jr
Peeglitesti arendas välja psühholoog Gordon Gallup Jr. 1970. aastal, kirjutab . Loomadele näidatakse nende peegelpilti – ja uuritakse, kas nad saavad aru, et näevad peeglist iseennast. Enamik liike seda testi ei läbi, aga näiteks šimpansid, delfiinid, elevandid ja vareslased näivad end ära tundvat. Kui gallup tegi peeglitesti šimpanssidele, siis asusid nood kohe enda keha avastama: näiteks hambaid puhastama, nina nokkima ja suguelundeid uurima.

Nimetatud loomi on ammu peetud üsna taibukateks – kalu aga teadupärast mitte. Mõelgem kasvõi väljendile „haugi mälu“. Aga National Geographic teatas hiljuti, et ühe värske uuringu kohaselt võib ka üsna juhmideks peetud kaladel esineda enese äratundmise märke.

Test viidi läbi sanitarkala (Labroides dimidiatus) peal. See on pisike troopikakala, kes toitub teiste alade parasiitidest ja limast. Kalade kohta on neid seni peetud suhteliselt teraseks: näiteks suudavad sanitarkalad pidada arvestust rohkem kui saja „kliendi“ üle, keda nad puhastavad. Ja ka peeglitesti läbis sanitarkala hästi.

Kui kümnele kalakesele esmakordselt nende peegelpilti näidati, siis esimese hooga püüti seda rünnata. Agressiivsus mahenes aga pikapeale ebatüüpiliseks käitumiseks: näiteks hakkasid nad pea alaspidi peegli ees ujuma. Nii järeldati, et kala sai aru, et ta ei näe mitte teist olendit. Seejärel pandi kala kurgule pruuni geeli – nii et ilma peegelpinnata kala seda ei näinud. Kalad veetsid seejärel üsna pikalt aega peegli ees seda märki uurimas. Ühtlasi püüdsid kalad end lähedal ujujate vastu kratsida – nii tehakse enamasti vaid siis, kui soovitakse ärritavaid parasiite nahalt maha saada.

Uuring viidi läbi Saksamaa Konstantzi ülikoolis ja selle autorid on veendunud, et sanitarkala suudab end peeglis ära tunda ja on seeläbi teadlik, et peegeldatakse teda ümbritsevat maailma. Teised teadlased – sealhulgas Gallup ise – pole aga nii veendunud. Gallup avaldas arvamust, et sanitarkala huvitab peegel seepärast, et ta otsib enda arvates sealt peegelduvalt kalalt söödavaid parasiite. „Kurgul oleva märgitud koha kraapimine võib lihtsalt näidata katset püüda peeglis oleva kala tähelepanu, näidata talle kurgul olevat parasiiti,“ arvas peeglitesti leiutaja.