Foto: Pixabay
Kalapüük
12. veebruar 2019, 22:00

​Evolutsioon jätkub: lõhe võib ellujäämise nimel oma marja kohandada

Värske teadusuuringu kohaselt võib lõhemarja kelme areneda, et tulla paremini toime jõevee vähenenud hapnikusisaldusega

Sciencedaily teatel viidi vastav uuring läbi Inglismaal Southamptoni ülikoolis kohaliku keskkonnaagentuuri toel. Leiti, et lõhemarja ümbritseva üliõhukese kelme struktuur mõjutab marja võimet imada jõeveest selles sisalduvat hapnikku. 

Atlandi lõhe arvukus on vähenemas ja tõenäoliselt on üheks põhjuseks kudemisjõgede vee kvaliteet.

Teadlased uurisid lõhemarja kelmet Šotimaa kalafarmis ja neljas briti jõgede kalahaudejaamas. Jõed – Dorchart, Tilt, Lõuna- ja Põhja-Tyne – valiti välja selle põhjal, et neil on erinev setete hulk ja vee hapnikusisaldus. Marja omadused (lisaks kelme paksusele ka näiteks poorsus) osutusid erinevates jõgedes erinevaks. 

Mida paksem on marja ümbritsev membraan, seda suurem tõenäosus, et mari jääb hapnikupuudusesse ja hukkub. Vastupidine olukord aga tõstab marja ellujäämise ja kalaks arenemise võimalusi. Nii on teadlaste sõnul suur võimalus, et marja kelme omadused sõltuvad kala konkreetsest kudemiskohast ja on vastavalt veeoludele kohandunud.