Foto: Peipsi Harrastuskalastajate Klubi
Kalapüük
18. veebruar 2019, 22:00

​TALIÕNGED VALMIS: sajad harrastuskalamehed tulevad Peipsi jääle võistlema

Märtsikuu teisel päeval kogunevad sajad kalamehed, nende perekonnaliikmed ja muidu huvilised Peipsi järve äärde Kasepääle, et lüüa kaasa ilmselt Eesti suurimal talvisel harrastuspüügivõistlusel ja kalapeol

Sajandi algul otsustas toonane Kasepää vallavalitsus korraldada oma rahvale Peipsil talvise harrastuskalastajate võistluse ja rahvapeo. Kaheksa aastat tagasi liitus korraldajatega Peipsi Harrastuskalastajate Klubi ning algselt 40-50 osalejaga vallarahva üritus hakkas jõudsalt kasvama. Mullu püüdis võidu kala 360 kalameest ning teist samapalju käis uudistamas jääle püstitatud kalaküla, osalemas muudel kohapeal peetud muudel võistlustel ning ostlemas laadal.

„Kuna „Kuldkala“ pole enam mitmeid aastaid toimunud, siis on „Kasepää Kala“ vist praeguse seisuga kasvavas tempos Eesti suurim harrastuskalastajate võistlus,“ hindas ürituse korraldaja Tarvo Leon Peipsi klubist.

„Kasepää Kala 2019“ korraldaja hindab, et tänavu koguneb võistlusele vähemalt sama palju kalamehi – kui mitte rohkem. Seda muret, et kõigile neile kala ei jätkuks, Leoni sõnul pole. Peipsis on ahvenat – tänavu küll väiksevõitu – küllalt. Ent sobitegemise vältimiseks antakse alles stardis teada, mille peale võistlus käib: näiteks võib võitjaks osutuda kalamees, kes püüdis kolm kõige pikemat kala – või hoopiski ühe kõige raskema. Võistlusklassideks on mehed, naised ja lapsed ning aega on püüdmiseks rahulikult – neli tundi. Osalejatele jagub hea ports auhindu: peaauhinnaks on kolmemeetrine mootoriga kummipaat, mille väärtus 1500 eurot. Lisaks on toetajad välja pannud näiteks kalastustelke ja –kelke, jääpuure, isegi napsi, mahla ja ajakirja Kalale! kinkekaarte.

Aga „Kasepää Kala“ pole ainult sportlik kalapüügivõitlus. „Tegevust on kogu perele,“ kinnitas korraldaja, kelle sõnul võivad näiteks võistlusel osaleda tahtjad rahumeeli oma pere kaasa võtta. Jääle püstitatakse pika ajaloolise traditsiooniga kalaküla, kus saab külastada vähemalt kolme erinevat sauna, hüpata jääauku ja kümblustünni, osaleda kalastusteemalises õpitoas, vaadata päästeameti demonstratsiooni jääaugust päästmisest, uudistada piirivalvehõljukit, sõita jääkarussellil, osta erinevaid kaupu ja nautida Peipsimaa köögi maitseid. Kalakülas on laupäeval peetava kalapeo järel võimalik ka ööbida: selleks on põhupallide ja buržuikadega varustatud soojad telgid, kuhu näiteks pärast sauna võimalik mõnusalt külg maha visata.

Võistlussporti jätkub neilegi, kes kala püüda ei soovi: näiteks võisteldakse 50-meetrisel kelgutamisrajal selles, kes end kõige kiiremini jäänaasklitega edasi veab ja pannakse jõud proovile jääaugu puurimises ning tuuraga raiumises. „Jää paksus on praegu kuskil 40 sentimeetrit, kohati 50. Tavaliselt keskeltläbi puuriga auguteole läheb alla minuti, 30 sekundi kandis ja rohkem. Tuuraga on parimad kohad olnud kolme-nelja minuti kanti,“ valgustas Tarvo Leon viimast spordiala.

Mis puutub jää paksusse, siis on korraldajad veendunud, et viimaste päevade sulailmad üritust ei ohusta. Peipsi kanti tabanud öised miinuskraadid külmetasid kenasti ära ka vahepeal jääle tekkinud lumelopa ja ka ürituse eel on oodata nädalajagu miinuskraade.

„Ma ei näe mingit ohtu, et jää ei peaks püsima, mingeid takistusi pole näha, et üritus ei peaks toimuma,“ kinnitas korraldaja. Ta lisas, et üritust on mõnedel aastatel isegi kehvade jääolude kiuste peetud piiratud alal piirivalve terava pilgu all.

Muidugi toimub „Kasepää Kala“ traditsiooniliselt Eesti ühe tuntuima kalamehe pilgu all ja juhtimisel: päeva juhib aastatega enda sõnul juba ürituse maskotiks kujunenud Vladislav Koržets.

„Kasepää Kala 2019“ kodulehele saab SIIT.