Mõõkvaalad (Orcinus orca). Foto: Pixabay
Kalapüük
28. veebruar 2019, 22:00

​„Vaalavangla“ Venemaal: 100 veelooma peeti pisikestes basseinides

Venemaa võimud on esitanud neljale Kaug-Idas tegutsevale ettevõttele süüdistuse selles, et nood hoidsid ebaseaduslikult umbes sadat vaala pisikestes ja liigikaaslastest pungil basseinides

Daily Mail kirjutab, et samasid firmasid on varem trahvitud ebaseadusliku püügi eest ja teadaolevalt müüsid need veeloomi välismaa lõbustusparkidele.

Piirivalveamet teatas, et nelja ettevõtet kahtlustatakse vaalade ebaseaduslikus püüdmises. Ka kinnitas piirivalve keskkonnakaitsjate väiteid, et mõõk- ja valgevaalu hoitakse Vladivostoki lähistel kitsastes tingimustes ning nood tuleks vabastada.

Pole teada, kuidas vaalavangla avastati, aga teadaolevalt esitas president Vladimir Putin läinud nädalal korralduse juhtumit uurida ja veeloomad vabastada.

Valgevaalad ja mõõkvaalad on mustal turul väärt tervet varandust: arvatavalt võivad Hiina lõbustuspargid ühe eest maksta 5,4 miljonit eurot. Kokku peeti kitsastes basseinides 90 valgevaala ja 12 mõõkvaala. Ajalehe Novaja Gazeta andmetel hoiti vaalu seal kinni juba juulikuust ja käisid ettevalmistused nende üle piiri kolimiseks. Greenpeace’i Venemaa osakond kirjeldas loomade elukeskkonda kui „piinamist“.

Venemaa seadused lubavad püüda vaalu vaid teaduslikel eesmärkidel.

Hiinas on hetkel teadaolevalt 60 mere-teemaparki ja veel 12 on valmimisel.