Küürvaal. Foto: Pixabay
Kalapüük
7. märts 2019, 22:00

​4600 kilomeetrit piina: Hawaiil vabastati noor küürvaal võrguosadest

Hawaii saartel õnnestus riigitöötajatel, vabatahtlikel ja kaluritel päästa noor küürvaal tema külge takerdunud krabivõrgu liinist.

Daily Maili teatel märgati noort küürvaala kolmapäeval Maui lähistel sukeldumispaadilt. Paadi meeskond andis hättasattunud vee-elukast riigiasutustele teada ning kohalik küürvaalade kaitseala korraldas päästeoperatsiooni, kus osales teiste seas ka USA rannavalve. Erinevad vabatahtlikud oma alustel ja isegi üks kalalaev jälitasid vaala, kuni ametimehed kohale jõudsid.

Päästjatel õnnestus vaalale lähedale saada ning selgus, et tolle suhu oli takerdunud tükk kalapüügivarustust, arvatavalt võrguliini. Vaene küürvaal vedas enda järel sisuliselt 152 meetri pikkust nööri.

Osavad spetsialistid suutsid liini läbi lõigata, ent jupike sellest jäi siiski vaala suhu – vältimaks tema vigastamist päästeoperatsiooni käigus.

Riigitöötajate hinnangul viitasid kõik märgid sellele, et vaal oli võrgunööri kaasas vedanud juba mõnd aega, arvatavalt kuude kaupa. Võimalik, et vaal oli pärit Alaskalt: võrguliin oli seesugune, milliseid kasutatakse Vaikse ookeani põhjaosas krabide ja põhjakalade püügiks.

„See poleks esimene kord, kui vaal on vedanud enda järel kalapüügivarustust 2500 meremiili (4600 km) järjest,“ sõnas üks ametnikke. Ta lisas, et pärast taagast vabanemist on noore küürvaala ellujäämisvõimalused suurepärased.

Hawaii küürvaalad elavad ja toituvad suviti Alaska jahedates vetes ning tulevad siis talveks lõuna poole, et soojemates vetes paljuneda ja järglasi kasvatada.