Jaapani saarte vahel toimub aktiivne laevaliiklus. Foto on illustreeriv. Foto: Pixabay
Kalapüük
13. märts 2019, 22:00

80 laevareisijat sai kokkupõrkes vaalaga viga

Jaapani praamifirma esines eelmise nädalal lõpus avaliku vabandusega, kui üks nende laevadest põrkas Jaapani merel kokku mingi tundmatu objekti, arvatavalt vaalaga.

New York Timesi teatel juhtus laevaõnnetus laupäeva õhtul Niigata prefektuuri rannikul, kui alus oli teel Sado saarele.

Ettevõtte teatel sai kuus inimest tõsiselt viga, kui laev põrkas kokku „mereloomaga“. Pardal oli koos meeskonnaliikmetega 125 inimest.

Aluseks oli tiiburlaev, mis libiseb suurel kiirusel veepinna kohal, ning selle kere ja mootoriseadmed said samuti viga. Siiski jõudis alus oma sihtkohta.

Ühe meeskonnaliikme teatel nägi ta veepinnal vahetult enne õnnetust „suurt valget keha“. Praamifirma teatel alustati õnnetuse põhjuste väljaselgitamiseks uurimist.

Laevade kokkupõrked mere-elanikega pole Jaapanis haruldane probleem. Sealjuures arvatakse vaalad ja teised mereloomad hoidvat sõukruvi jõul liikuvatest alustest kaugemale, sest need on lärmakamad kui suhteliselt vaiksed tiiburlaevad.

2016. aastal teatasid ühe Jaapani suurima saare Kyushu võimud pärast mitmeid laevade kokkupõrkeid vaaladega, et alustel tuleb võtta kasutusele suuremad turvameetmed. Laevaruumidesse nõuti lisapolsterduse paigaldamist ja reisijatelt turvavöö kinnitamist.