Foto: Teet Malsroos
Kalapüük
20. märts 2019, 22:00

Saaremaa kurdab kehva kalandustoetuse üle

Kalanduse toetamine on pärast omavalitsuste ühinemist jäänud halvemasse seisu, kurdab Saaremaa vallavanem Madis Kallas peaministrile saadetud kirjas ning palub, et valitsus muudaks maaeluministri määruse sõnastust selliselt, et seal kehtiks programmiperioodi jooksul ühinenud omavalitsusüksustele erisus projektitoetuse maksimaalse suuruse osas.

Vallavanem viitab maaeluministri 2015. aasta määrusele „Kalanduspiirkonna kohaliku arengu strateegia rakendamine“, mis ütleb, et projektitoetuse saaja võib programmiperioodi jooksul saada projektitoetust kokku kuni 400 000 eurot. Vastavalt Saaremaa omavalitsusüksuste ühinemislepingule on Saaremaa vald ühinenud omavalitsusüksuste õigusjärglane, mistõttu summeerib PRIA käimasoleval programmiperioodil antud varasemad toetused, mis anti ühinenud omavalitsusüksustele ning ühinevate omavalitsuste omanduses olevatele ja nende asutatud juriidilistele isikutele, mille osas vald on õigusjärglane.

Määruse andmise hetkel oli Saaremaal 14 omavalitsusüksust. Seega oli toona võimalik Saaremaale saada maksimaalselt toetust 400 000 eurot iga omavalitsusüksuse kohta ehk kokku 5 600 000 eurot. Nüüd, kui Saaremaale on pärast haldusreformi jäänud üks omavalitsusüksus, ongi maaeluministeeriumi ja PRIA tõlgenduse kohaselt kogu Saaremaale programmiperioodi jooksul ette nähtud toetussumma 400 000 eurot.

Refereeritud loo täistekst Meie Maas.