Foto: Twitter.com
Kalapüük
21. märts 2019, 22:00

​Kalamehed pidasid surnud hiigelkala laevavrakiks

Kalamehed leidsid Lõuna-Austraalias Murray jõe suudmel kaldale uhutud surnud kuukala.

„Mu elukaaslane oli töökaaslastega kalaretkel ja ta mõtles esmalt, et see on laevavrakk,“ märkis surnud kalast sotsiaalmeediasse pilte postitanud Linette Grzelak Mirrori teatel. 

Grzelak ise postitas pildi Facebooki naljaga pooleks – nimelt ei uskunud ta algul, et pildil nähtav on päris.

Veidra välimusega kuukala on maailma suurimaid ookeaniasukaid. Silmatorkav on selle eluka puhul sabauime puudumine ning komme ujuda külje peal peal, samas teisega päikse käes peesitades. Selle järgi on Mola mola saanud ka oma inglisekeelse nime – sunfish ehk päikesekala.

Austraalia kalaspetsialistide teatel oli leitud kuukala umbes 1,8 meetrit pikk. Kuukala on maailma suurim luukala ja võib kaaluda rohkem kui auto.

Esimesed teated Austraalia vetest leitud kuukalade kohta ulatuvad eelmise sajandi algusesse. 1908. aastal oli üks aurik Sidney lähistel sunnitud tegema hädapeatumise, kui neljameetrine kuukala takerdus selle sõukruvisse. 1998. aastal leiti Sidneys tsemendilaeva vööri külge kinni jäänud kuukala, kes kaalus 1,4 tonni. Ning eelmisel aastal pidi üks jaht katkestama Rolex Sydney Hobarti regati, kui põrutas otsa kuukalale ja lõhkus oma tüüri.