Foto: Pixabay
Kalapüük
28. märts 2019, 22:00

​Lahing lõhede nimel: USA kaebas oma osariigi veepoliitika kohtusse

USA valitsus esitas äsja California osariigi vastu kohtusse hagi, väites et selle veepoliitika on vastuolus osariigi enda keskkonnakaitse seadustega.

Justiitsministeerium esitas hagi Sacramento föderaalkohtule ja riigi soov on peatada osariigi detsembris heakskiidetud plaan, mis näeb ette veevoolu kiirendamist San Joaquini jões ja selle kolmes lisajões. Plaani eesmärk on aidata kaasa lõhekala arvukuse taastumisele, kirjutab Daily Mail.

Tegu on osaga püüdlustest kaitsta Sacramento-San Joaquini jõe deltaala, mille kohta osariik on kasutanud väljendit „kriisiolukorras ökosüsteem“. Delta varustab veega suuremat osa California elanikkonnast ja farmidest.

Jõestik voolab San Francisco lahte. 1984. aastal naasis deltasse 70 000 täiskasvanud lõhet, kuid 2017. aastal ainult 10 000.

Mitmed keskkonnaaktivistide ühendused on plaani poolt, aga osad teised ning ka kalastusgrupid leiavad, et see ei tööta – kalade elupiirkonnale ei jätku piisavalt vett.

Talunikud on plaani vastu, sest nii jääb neile vähem vett põldude niisutamiseks.

Riigi hagis öeldakse, et osariigi plaan on omavoliline, California pole suutnud analüüsida keskkonnamõjusid ja kava elluviimisel väheneb New Melonesi reservuaarist tulev veehulk, mida kasutavad farmid, ärid ja hüdroelektrijaamad.