Tilaapia. Foto: Pixabay
Kalapüük
28. märts 2019, 22:00

​Odav Hiina tilaapia võtab Keenia kaluritelt töö

Külmutatud kala sulab kuuma Keenia päikese all.

Kisumu linn asub Aafrika suurima järve Victoria idakaldal. Selle suurima kalaturu kauplejatel äri õitseb – aga väga vähe teenitavast rahast jõuab kohalike kaluriteni.

Viimase kahe kümnendi jooksul on Victoria järve kalavarud kõvasti kahanenud ja tulemusena kalahinnad tõusnud. Tekkinud tühiku täidab odav Hiina kalafarmides kasvatatud kala.

„Inimesed ei taha Hiina kala osta, sest nad ei usalda [farmides] kala kasvatamise protsessi, aga ega meil suurt valikut pole,“ nentis Mechak, seistes suure korvitäie Hiina päritolu tilaapiate kõrval.

Tema läheduses on nurga taha peidetud hulk räsitud pappkaste, kus sees külmutatud kalad, mis pärit 8000 kilomeetri kauguselt. Kalad on pakendatud enam kui kaks aastat tagasi. Hiina kalafarmid saavad toota väga odavalt, kasutades kalatoiduna riisitööstuse jääke.

Victoria järve kalavarud on kahanenud poole võrra, põhjuseks nii ülepüük kui reostus. Samal ajal on riigi rahvastik kahekordistunud.

Victoria kalurid toovad täna kaldale hinnanguliselt 140 000 tonni kala aastas – veidi enam kui neljandiku vajaminevast 500 000 tonnist. Hiina ettevõtted ja nende Keenia partnerid kasutavad olukorda ära: aastas tuuakse riiki 17 miljoni dollari eest kala, kolme aasta taguse ajaga võrreldes kahekordne kogus. Hiinlastel oli üsna lihtne sekkuda, sest nende kasvatatav tilaapia kuulub samasse liiki Victoria järvest põhiliselt püütava kalaga. Keenia tarbijate jaoks kala nii paistab kui maitseb väga sarnaselt harjumuspärase kohalikuga.

Hiina tilaapia maksab 1,7 dollarit kilo kohta, kohalik kala aga umbes 5.

Keenia kaluri Frederike Otieno jaoks on olukord lootusetu. „Veedame palju öid järvel ja kulutame hulga raha kütusele, aga peame võistlema odava Hiina farmikalaga, mis on turu üle ujutanud,“ nentis ta.

Otieno on kolme lapse isa ja nii mõnigi kord ei saagi ta kogu oma saaki maha müüdud. Varem teenis mees enda sõnul umbes 3000 Keenia šillingit (30 dollarit) päevas, nüüd aga vaid 400 šillingit ehk pea kaheksa korda vähem.

Mullu novembris püüdis Keenia valitsus Victoria järve kalapüügitööstust kaitsta ja keelata välismaise tilaapia impordi. Ent jaanuaris võeti keeld maha, kuna Hiina suursaadik oli nimetanud seda „kaubandussõjaks“. Ühtlasi oli Hiina teadaolevalt ähvardanud lõpetada Keeniat Uganda, Ruanda ja Lõuna-Sudaaniga ühendava uue raudteeliini ehitamise rahastamise.