Gaza palestiinlased. Foto: Pixabay
Kalapüük
2. aprill 2019, 21:00

​Iisrael lubab Palestiina kalurid kaugematele kalavetele

Kipakad mootorpaadid asusid esmakordselt pea kahe kümnendi jooksul teele sügavamale Vahemere vetesse.

Daily Maili teatel laiendas Iisrael sel nädalal ala, kus palestiinlased kalastada tohivad. Gaza sektori ligi kahe miljoni elaniku virelemine sai leevendust eeskätt tänu Egiptuse pingutustele konfliktipoolte vahendamisel.

„Selline kaugus on olnud kättesaamatu. Ja loodetavasti on seal palju kala, mida kaasa tuua,“ kommenteeris 69-aastane kalur Ahmed al-Amoudi.

Iisrael peab osana Gaza sektori blokeerimisest rannikul mereväekordonit, põhjendades seda vajadusega ära hoida relvade smugeldamist piirkonda juhtiva Hamasi islamistidele.

Juudiriik on palestiinlaste kalastamisvesi ammu piiranud ning kalastamiseks lubatava ala suurust muutnud. Mõned aastad tagasi piirati see lausa 9-15 kilomeetrini rannikust. Sel esmaspäeval laiendas aga Iisrael kalastamispiirkonna 19-24 kilomeetrini rannikust. See on alates 2000. aasta Palestiina mässu puhkemisest kõige laiem ala, kus gazalased kala püüda tohivad.

Aprillist juunini on Gaza sektori kalastamise tippaeg. Kalastamine annab küll vaid 5% enklaavi sisemajanduse kogutoodangust ja tööd vaid 50 000 inimesele ehk murdosale rahvastikust – kuid siiski on kalastussektor gazalaste jaoks üks väheseid toimivaid tööstusharusid. Piirkonna elanikest enam kui pooled on töötud ja ligi 80% saab mingit sorti abi.

„24 kilomeetriga saame hakkama, kui iisraellastega probleeme ei ole,“ sõnas 10 lapse isa al-Amoudi. „Loodame parimat.“