Suur-valgehai ehk mõrtsukhai. Foto: Pixabay
Kalapüük
8. aprill 2019, 21:00

NAGU MENDELEJEVI TABEL: mõrtsukhaide verest leiti ohtralt elavhõbedat, arseeni ja pliid

Teadlased leidsid Lõuna-Aafrika suur-valgehaidelt ehk mõrtsukhaidelt võetud vereproovidest suures koguses elavhõbedat, arseeni ja pliid.

Samas aga ei leidnud teadlased nende raskemetallide (arseen on küll liigituselt poolmetall – toim) mõju haide terviseomadustele. Ehk need ei muutunud halvemaks haide üldist kehalist olukorda, vere leukotsüütide taset ja granulotsüütide ja leukotsüütide suhet ega mõjutanud nende immuunsüsteemi.

„Uuringust selgub, et haidel võib olla sünnipärane füsioloogiline kaitsemehhanism, mis leevendab raskemetallide kahjulikke efekte,“ sõnas uuringu autor Liza Merly Miami ülikoolist.

„Tippkiskjatena haid bio-akumuleerivad oma kudedesse mürgid, mida nad saavad toiduahelast oma saagi kaudu,“ selgitas uuringu kaasautor Neil Hammerschlag. „Kui mõõdame mõrtsukhaide verest selliste mürkide kontsentratsiooni nagu elavhõbe ja arseen, käituvad nad ökosüsteemi tervist näitava „ökosüsteemi indikaatorina“, mis hõlmab inimesi. Põhimõtteliselt on nii, et kui haidel on kudedes suur mürkide tase, siis on tõenäoliselt nende söödavates liikides samuti mürke, sealhulgas ka kalades, mida inimesed söövad.“

Allikas: Science Daily.