Umbes sellist akvaariumi pisisäga üritas mees elusalt alla neelata. Foto: Pixabay
Kalapüük
11. aprill 2019, 21:00

PURJUS MEESTE MÄNGUD: kuidas lõppes elusa kala allaneelamise katse?

On olemas igasuguseid napsivõtmise kombeid: mõnikord hakatakse laulma või laudadel tantsima.

Otorinolarüngoloogia ehk kõrva-nina-kurguhaiguste ajakirjas kirjutati, et enamasti on noortel meestel julgustükina kombeks neelata elusast peast alla koduakvaariumist võetud kuldkalake. Need pisikesed olendid ei võitle eriti palju vastu ega midagi, vahendas LiveScience.

2016. aasta aprillis aga viis üks noorte meeste seltskond selle purjutamise juurde käiva julgusmängu kõrgemale tasemele. Allaneelamiseks võeti vask-kiiversäga (Corydoras aeneus) – levinud akvaariumikala, kel on aga vägevad looduslikud kaitsevõimed.

Pole mingi ime, et õhtu lõppes 28-aastasele mehele erakorralise meditsiini osakonnas, kus hämmastunud arstid eemaldasid tema kurgust ogalist kala.

Enamik loomi on piisavalt mõistlikud, et vask-kiiversäga mitte süüa, märkis Rotterdami loodusajaloo muuseumi direktor Kees Moeliker. Just sinna muuseumisse toimetati mehe kurgust kättesaadud kalakese säilmed. Ja põhjus selle kala vältimiseks on järgnev: 5-8 cm pikk vee-elukas on varustatud ogadega, mis kuuluvad peauimede juurde. Kui kalal tekib ohtlik olukord – näiteks hakkab keegi kiskja teda neelama – siis tõusevad ogad püsti ja pumpavad ründaja suhu mürki.

Ja just sel põhjusel linnud ning erinevad loomad vask-kiiversäga ei söö. „Need, kes proovivad, surevad, ja looduslik valik teeb oma töö,“ sõnas Moeliker.

Kirjeldatavast juhtumist on tehtud ka video, mis täna paraku pole enam avalik. Videos oli seltskond mehi, kes jõi ja karjus hollandi keeles „Suur kala! Suur kala!“ Üks meestest hoidis klaasi vee ning elusa kalakesega ning püüdis seda alla kugistada. Neli sekundit hiljem puristas ta nii vee kui kala endale pihku ning viskas selle lauale. Kalake jäi lauale visklema. Aga ühel hetkel ulatati kala 28-aastasele mehele, kes kulistas veidi õlut ja viskas vask-kiiversäga endale kurku.

Üsna kohe sai ta aru, et midagi on valesti. Kala õllega allaloputamine ei õnnestunud. Veidi hiljem hakkas mees visklema ja oksendama. Näppude kurkuajamine samuti ei aidanud. Üks sõpradest püüdis kohmakalt Heimlichi võtet teha, kuid seegi kala kurgust välja ei toonud. Mees sülitas ämbrisse verd – ja siinkohal video lõppes.

Aga nagu selgub, siis ootas mees veel mitu tundi, enne kui EMOsse pöördus. Arstide sõnul püüdis ta kala kurgust vabastada õlle, mee ja jäätise abil.

Arstid opereerisid kala ettevaatlikult välja ja mees paranes täielikult. Kala oli lämbunud, sest ilmselgelt ta vähese õlle sees lõpustega hingata ei saanud. Kala säilmed toimetati haigla kõrval asuvasse muuseumisse ja pandi välja näitusel „Surnud Loomade Lood“.