Foto on illustreeriv. Foto: Pixabay
Kalapüük
15. aprill 2019, 21:00

Haigused on Šotimaa lõhefarmides tapnud miljoneid kalu

Ametlike teadete kohaselt on Šotimaa kalafarmides viimase kolme aasta jooksul haiguste, hoolimatuse, viletsa hooldamise ja teiste probleemide tõttu hukkunud vähemalt üheksa miljonit kala.

Kalakasvatajad on alates 2016. aastast teatanud valitsusele enam kui 760 massisurma juhtumist, kirjutab The Ferret. Halvimatel juhtudel on mõned kalafarmid või haudejaamad kaotanud viiendiku kuni poole oma toodangust.

Aktivistid ütlevad, et need numbrid paljastavad kalakasvatustööstuse „šokeeriva reaalsuse“. Nii nõuavad nad karmimat regulatsiooni ja piduri tõmbamist kalakasvatuste laiendamisplaanidele.

Lõhekasvandused tunnistavad, et surmajuhtumite arv on liiga kõrge ja kaotused võivad olla „laastavad“. Enda kinnitusel investeerivad nad sellesse ränka raha, et kalade ellujäämisprotsenti tõsta – ja niigi on see märksa suurem kui metsiku lõhekala puhul.

Igal kuul teatavad ettevõtted valitsusele vabatahtlikult vahejuhtumitest, milles on surnud sadu kalu või rohkem. Andmed salvestatakse ja avaldatakse veebis, andmepanka uuendatakse pidevalt.

Viimases versioonis on detailselt kajastatud 763 juhtumit, milles hukkus kokku 9,3 miljonit kala. Aga tegelikult hukkus kalu veelgi enam: 126 massisurma juhtumi puhul ei ole lõhekasvatajad hukkunud kalade arvu märkinud.

Levinuim avalikustatud kalade massisurma põhjus on haigused: näiteks lõpuste amööbhaigus, lõpuste rõugeviirus, proliferatiivne lõpusehaigus, kardiomüopaatiline sündroom, kõhunäärmehaigus, aneemia ja seenhaigused.

Teised sagedasemad kalatapjad johtuvad hooldamisest – näiteks kemikaalide hoolimatu kasutamine, vilets veekvaliteet ja hapnikupuudus.

Lõhekasvatuste analüütik ja kriitik Corin Smith on selle tööstusharu kohta öelnud otsesõnu, et kalakasvatajad püüavad võimalikult odavalt läbi saada. Tema arvestuste kohaselt on ajavahemikus 2002-2017 Šoti lõhefarmides kasvanud kalade suremise määr neli korda ja hukkunud kalade mass tonnides viis korda.

„Kui näeksime põllutäit lambaid, veise- või seakarja, kus 50% on surnud, siis läheksid inimesed vangi,“ sõnas ta. „Aga selle asemel kiidavad meie valitsuse ministrid lõhekasvatamist kui kõige jätkusuutlikumat tööstusharu.“

Omaette küsimus on mõistagi ka see: mis juhtub, kui lõhekasvatuses möllav haigus peaks levima looduses elavatele kaladele?