Seišellide pealinn Victoria Mahé saarel. Foto: Pixabay
Kalapüük
21. aprill 2019, 21:00

Merede ja kalade kaitseks: Seišellide president tegi avalduse 120 meetri sügavuselt

Väikese India ookeani saareriigi Seišellide president Danny Faure esines hiljuti avaldusega merede kaitseks – ja tema sõnavõtt toimus 124 meetri sügavusel India ookeanis.

Faure nimetas oma üleskutses ookeane „meie planeedi tukslevaks siniseks südameks“ ning kinnitas, et merel on meie kõigiga „eriline suhe“, vahendas New York Times.

Lõhekarva lühikeste pükste ning Seišellide vabariigi lipuga T-särki kandev Faure tegi avalduse teadusliku allveekapsli pardalt, mis oli sukeldunud Desroches’i saare juures India ookeani. Kapsli sukeldumine oli üks osa teaduslikest missioonidest, mille eesmärk on avastada ja kaitsta India ookeani.

Veealust ilu imetlev president kutsus üles ookeani ökosüsteeme rohkem kaitsma. „See hoiab planeeti elus, see hoiab meid elus ja mulle on selge, et see on suuremas ohus kui kunagi varem,“ sõnas ta.

„Ookean on hiigelsuur, see katab peaaegu 70% meie planeedist, aga meil on õnnestunud seda suurt keskkonda tõsiselt mõjutada kliimamuutuste, ookeani happestumise, ülekalastamise, plastiku ja muu reostuse läbi,“ sõnas Aafrikasse kuuluva Seišellide vabariigi president. „Vajame otsustavat, koordineeritud, rahvusvahelist tegevust.“

Seišellid on Eestist kümme korda suurema pindalaga kuid 13 korda väiksema rahvaarvuga väikseim Aafrika riik, mille peamised tööstusharud on turism ja kalapüük.

Maailma looduse fondi teatel maandub igal aastal meres hinnanguliselt kaheksa miljonit tonni plastmassi. Ookeanid on suurimad hapnikutootjad (eeskätt tänu fütoplanktonile) ja imavad poole kliimasoojenemist põhjustavad süsihappegaasist. MLFi teatel on alates 1970ndast aastast meres elavate selgroogsete, sealhulgas kalade hulk kahanenud enam kui kolmandiku võrra.