Rannakarbisööja on saavutanud õndsuse! Foto: Margus Talvik.
Blogid
15. september 2014, 21:00

Rannakarbiroog Norra moodi

Inimesed on rannakarpe söönud juba tuhandeid aastaid. Varasematel aegadel oli see lihtrahva ja näljaaja toit ning näiteks Teise maailmasõja päevil söödi rannakarpe Ameerikas veiseliha asemel. Tänapäeval on rannakarp armastatud toiduaine kogu maailmas.

Karbid otse rannikult

Inimesele söödavad karbid kasvavad soolases vees ning enamik toidulettidel pakutavatest karpidest on pärit kasvandusest. Vabas looduses kasvavad karbid madalas rannikuvees. Norras võib karpe leida kõige sagedamini jõgede suudmealadelt, kus neid on kõige lihtsam korjata mõõna ajal. Karbid kasvavad tihedalt koos ning neid on rannikualal külluses. Seega on Norra-retkele minnes maitsev tooraine igaühele vabalt kättesaadav. Ole ainult mees ja nopi!

Aga kuidas rannakarpe valmistada ja serveerida? Kõige sagedamini karpe aurutatakse, keedetakse, grillitakse, praetakse või marineeritakse. Allpool räägime karpide aurutamisest valges veinis, mis on ka kõige levinum ja lihtsam viis nende valmistamiseks. Kui sa pole varem rannakarpe valmistanud, siis siin on mõned näpunäited, mis tasuks kõrva taha panna.

Kuidas karpi kohelda

Osta rannakarbid usaldusväärse kaupmehe käest, sest need peavad olema värsked ja võimalikult kõrge kvaliteediga. Rannakarpide hind erinevates poodides on suhteliselt sarnane, vahemikus 5–7 eurot kilo.

Poest koju jõudes võta karbid pakendist välja ja pane külma kohta. On oluline, et karbid oleksid enne toidu valmistamist elus. Kui karbid on liivased, mida nad sageli on, siis soovitatakse need 20 minutit enne toidu valmistamist asetada värske veega täidetud kaussi „hingama“. Enne toidu valmistamist vaata kõik rannakarbid üle – puhasta harjaga, eemalda „habe“, korja välja katkised või avanenud karbid, mis koputamisel ei sulgu. Kui rannakarp aurutamise järel ei avane, siis pole see söögikõlbulik. Selliste karpide tarvitamine võib põhjustada mitmesuguseid kõhuhädasid. Nii nagu austrite puhul, on ka rannakarpide söömiseks parim aeg R-tähte sisaldavatel kuudel.

***

VALGES VEINIS HAUTATUD RANNAKARBID

Roa valmistamiseks on vaja…

* 1 tl oliiviõli

* 1 tl võid

* 2 väikest sibulat hakitult

* 2 küüslauguküünt purustatult

* 1 kilo rannakarpe

* 300 ml kuiva valget veini 

* 2 tl hakitud peterselli

* soola ja pipart

* värsket saia (soovitavalt prantsuse saia)

Valmistamine (aega kulub 15–30 minutit)

1. Puhasta karbid ja eemalda „habemed“.

2. Pane pott keskmisele tulele, lisa õli ja või. Kui või on sulanud, lisa hakitud sibul, näputäis soola ning prae, kuni sibul on pehme (mitte kõrbenud!)

3. Pane potti küüslauk ja prae veel 1 min. Lisa vein ja rannakarbid. Pane kaas peale ja auruta aeg-ajalt potti raputades 4–5 min või kuni karbid on avanenud.

4. Võta karbid potist välja ja eemalda kinnised karbid, mis koputamisel ei avane – need pole söögikõlbulikud.

5. Lisa potis olevale kastmele 100 ml rammusat koort, soola, pipart ning peterselli.

Mõni sõna söömisest

Serveeri karpe koos kastme, sidruniviilude ja krõbeda saiaga. Aseta karbid lauale potiga või suurel vaagnal. Karpe söö supitaldrikust, nii saab saia puljongi sisse kastes kätte maitsva puljongi. Karpide kõrvale sobib kuiv valge vein.