Pilt 10. Millist värvi valida? Foto: Aivar Kullamaa.
Blogid
28. september 2014, 21:00

Varustusevihjeid: sügisene ahvenapüük

Sügisene ahvenapüük on üks lahedamaid tegevusi meie vetes. Alljärgnevalt mõningad soovitused Kalastuskeskuselt, mida kalavetele minnes kaasa pakkida. 

Pilt 2. AHVENAVOOBLERID. Vooblerite puhul on ahvenapüügil kõige levinumaks landipikkuseks 3–5 cm. Peipsi järvel aga näiteks on üks levinumaid ahvenapüügi lante 7 cm pikkune Rapala Jointed Shad Rap. Suur ahven lööb ära ka kuni 10 cm landi, kuid seda juhtub harva. Üldiselt meeldib ahvenale agressiivne mäng. See tähendab seda, et kas osta poest kohe kaheosaline lant, mis ongi oma mängu poolest agressiivsem, või siis tavaline peibutis ja selle mängu pauside ning väikeste tõmmetega elavdada. Ahven eelistab punakaid toone ja mis seal salata – oma suguvendadele sarnaseid värve ja triipe.

Pilt 3. AHVENALUTID. Sügisene kummilutiga ahvenapüük on üks lahedamaid tegevusi meie vetes. Eriti veel siis, kui satud suurele kalale peale. Kuna ahven on parvekala, siis seal, kus on üks, on liikvel ka teine. Ahvenapüügiks kasutatava kummist peibutise suurus võiks olla 2,5 cm kuni 5-6 cm. Ühtviisi hästi töötavad nii sirpsabad kui ka kalakujuga kummid. Mõni päev eelistab ahven üht ja siis jällegi teist kuju. Värvidest võib esile tuua mootoriõlikarva, rohelised ja valged toonid, kuid ka kõik teised värvid töötavad, kui selleks on õige aeg ja koht.

Pilt 4. LUTID JA KARP. Silikoonlant on üks odavaimaid ja tõhusamaid peibutisi üldse ja, mis seal salata, üks paremini töötavaid peibutis ka ahvena jaoks. Selleks, et vaid mõne ilusama isendiga koju ei peaks minema ja suitsuahju laulma saaks, varu endale kuhjaga silikoonlante. Kui karp lantide ladustamiseks on õige ja iga värv asub omas taskus, siis landivärvid ei segune ja vajalik värv on alati käepärast võtta.

Pilt 5. RULLID. Ahvenapüügiks kasuta 2500 või 3000 suurusega haspelrulli. Haspelrulliga on kergete peibutiste loopimine oluliselt mugavam kui multirulliga. Drop Shoti ja jigitamise puhul kasuta kiirema käiguga rulle, mille ülekanne on 6,0:1. Voobleri või pöörleva landiga püüdes sobib paremini aeglase käiguga haspelrull 4,8:1 või 5,0:1.

Pilt 6. TINA. Erinevad püügiviisid vajavad erinevaid rakendusi, seega ka erineva suuruse, pikkuse ja kehakujuga tinaraskusi. Tinaraskuse kuju ja kaal määravad ära, kui kiiresti peibutis põhja vajub. Tina valides arvesta peibutise suurusega, liini läbimõõduga, voolu kiiruse ja veekogu sügavusega. Tina peab peibutise põhja vedama mõnusalt sujuva kiirusega, et röövkala suudaks sellele reageerida ja toimuks võtt. Õigesti tasakaalu aetud rakendust on ka mugavam mängitada.

Pilt 7. LÕKSUD. Kui üldse lõksu kasutad, siis ahvena puhul kasuta nii väikseid kui võimalik, sest peibutis on väike ja suur lõks rikub selle mängu ära. Lõksu puhul jälgi selle kvaliteeti, sest tavaliselt lähevad suured kalad just ebakvaliteetse lõksu pärast oma teed. Lõksu eeliseks on see, et peibutise vahetamine käib vaid mõne sekundiga.

Pilt 8. VALIME RITVA. Kuna ahvenapüügiviise on palju, siis võib erinevate püügiviiside juures kasutada erineva pikkuse, testi ja otstarbega ritvu. Enim levinud pikkusteks on 2,1 ja 2,4 m, kuid kasutatakse ka kuni 3-meetrisi ritvu. Miks just 2,1 ja 2,4 m? Sest ahvenat püütakse tavaliselt ritvadega, mille test algab 5 g-st heiteraskusest ja lõpeb umbes 15g-ga, seda just tavaliste spinninguritvade puhul. Kui sellise testiga ritv võtta kas 2,7 või 3,0 m siis kipub ritv vedelaks jääma ja tunnetus kaob. Drop Shot ritvade puhul on heiteraskuse vahemik oluliselt suurem – 5–28 g. Seda, et heiteraskus on aetud kuni 28 grammini ei tasu karta, sest selle ridva puhul teeb tööd ainult ridva ots, mis annab hea tulemuse ka 3grammiste raskustega püügil. Tipupaine annab ridvale väga hea tundlikkuse.

Peipsil n-ö Peipsi rakendusega püüdes on hea kasutada 2,7 või isegi 3,0 m pikkust spinninguritva. Pikema ridvaga on lihtsalt rakendust parem visata ja kuna raskuseks on kas tinaplönn või suurem jigipea, siis võib julgelt võtta ridva testiga 10–30 g. Pärast hea ka haugi püüda…

Pilt 9. NÖÖR VÕI TAMIIL? Ahvenapüügiks sobib kasutada nii nööri kui tamiili. Meie soovitame nööri, sest nöör annab väikeste rakenduste või peibutistega püügi juures pikema heitepikkuse ja tundlikkuse. Samuti on haakimine oluliselt parem. Kui püüad ahvenat Drop Shot rakendusega või jigiga, siis kasuta võimalikult peenikest liini parima tulemuse saavutamiseks. Nööri paksus võiks olla 0,04–0,08 mm

Pilt 10. MILLIST VÄRVI VALIDA? Kas valida roheline, kollane või mõni kolmas nendest paljudest värvidest, mida tänapäeval toodetakse ja poodides pakutakse, jäägu igaühe oma otsustada. Soovitaks siiski kollast ja punast värvi, et näeks, kuhu liin parasjagu jookseb. Kehvema võtu korral võib lisada lihtsalt nööri ja peibutise vahele fluorokarbonist lipsu.

***