Blogid
15. oktoober 2014, 21:00

Tallinkiga kalale!

Enamasti sõidetakse Helsingisse shoppama, kontserdile ja muuseume külastama, võimalik ka, et hoopis niisama linnapeale hulkuma. Miks mitte minna aga sügise lõpul laevaga hoopis Soome kalale?  

Miks minna Soome kalale?

Kõvemad kalamehed ütlevad, et Soomes on kala nii palju, et viska aga õng vette ja kohe näkkab. Soome on rikas nii veekogude kui kalastiku poolest ning pakub kalapüügiks väga häid võimalusi. Kala leidub ligikaudu 100 kilomeetri raadiuses, Helsingi ümbruses, erinevates siseveekogudes ja ka merel, tuleb vaid püüda. Soome populaarseim püügikala on forell, palju püütakse ka lõhet, koha, latikat ja paaliat. Loomulikult ei jäta kedagi külmaks haug, särg ega ahven, kes on põlised asukad pea igas veekogus. Kõiki nimetatud kalu võib kogenud kalameeste sõnul sügisesel ajal püüda kuni jää tulekuni.

Mida ja kus?

Erinevates piirkondades on kalapüük erinev. Põhilised püügikalad Läänemeres on haug, ahven, meriforell ja lõhe, seda just hilissügisel. Ahvenamaal on head tingimused meriforelli, haugi ja ahvena püügiks. Lõunapoolsetes järvedes leidub haugi, koha ja ahvenat. Lõuna-Soomest saab püüda ka latikat ja säinast. Samuti on seal jõgesid, kus leidub lõhet ja meriforelli, parimad püügikohad on Vaantanjoki ja Kymijoki, kust saab ka jõe- ja vikerforelli.

Ida- ja Kesk-Soomes on palju järvesid, näiteks Pielineni ja Saimaa järved. Sealgi on peamiseks püügiartikliks jõeforell ja Saimaa lõhe. Ühed parimad forellijõed asuvad Viitasaari, Rautalampi ja Heinåvesi linnade lähedal.

Kirde-Soomes on parimad kalapüügi kohad Kitka, Oulanka ja Kuusinki, mis on Kuusamo põhijõed.

Kala saab püüda ka Lapimaal, sealne kärestikuline Teno jõgi on vägagi forellirohke. Lapimaa põhjapoolsetes järvedes ja jõgedes elab Artika paalia ehk mägihõrnas, kes on kohalikest kaladest üks maitsvamaid.

Soome kalale minnes pane tähele:

  • Kui soovitakse kala püüda muul moel kui õngega, tuleb hankida endale nii riiklik kui maakondlik kalastusluba.
  • Õngega kalapüük ja jääaugust kalapüük on tasuta ja ilma kalastusloata.
  • Õngitseda ei tohi lõhe- ja siiaveekogude koskede ja kärestike juurest, samuti kohtades, kus kalastamine on keelatud muude reeglite järgi.
  • Spinninguga (landiga) kalapüügi puhul peab olemas olema riiklik kalastusluba ja veekogu omaniku luba või maakondlik kalastusluba.
  • Aastane luba maksab 22 EUR ja nädalane luba 7 EUR.