... aga teda me ju tahtsimegi?
Blogid
2. november 2014, 22:00

Kindla peale minek Rootsi-Taani kogemuste põhjal

Kuidas sünnivad maailmaklassi merikalandid ning milliseid ritvu eelistavad merikapüügiks oma ala tõelised ässad? Vastuseid annab Westini toodete elukutseline testija Elias Narvelo.

Elias, kuidas sa meriforelli püügi juurde jõudsid?

Minu kalastushuvi sai alguse umbes 20 aastat tagasi havi, ahvenat ja forelli püüdes. Täna olen ma 27-aastane ja töötanud kalastustarvete äris 13 aastat. Ma elan Rootsis Helsingborgis vaid 20 meetri kaugusel merest, väga hea meriforellikoha lähedal. Merikapüük oli niisiis mulle hästi lihtsalt kättesaadav ja sellega ma ka tegelesin, millal iganes vaba aega oli. 10 minuti tee raadiuses kodust oli teisigi suurepäraseid merikakohti, tegelikult on neid rikkalikult nii Lõuna-Rootsis kui kogu Taani rannikul. Valikut jagub iga ilma jaoks. Mitmed mu sõbrad on samuti head merikapüüdjad, nii me jagame sama huvi ja kirge.

Merikapüüdja teab, et suurt kala on raske tabada, ta on ettevaatlik ja tark. On palju asju, mis sinu õnne või ebaõnne määravad. See innustas mind aina enam õppima, arendama oma tehnikat ja oskust valida erinevate püügitingimuste korral õigeid püügikohti. Kui püüad õigel ajal, õiges kohas ja õigete ilmastikutingimuste korral, on kala tabamine palju lihtsam. Et seda teada, loevad kogemused ja meriforelli käitumise tundmaõppimine.

Täna pühendan kalapüügile keskmiselt ühe päeva nädalas. Vahel õnnestub püüda kaks-kolm päeva järjest, mõni nädalavahetus möödub ka kalastamata, kui õigeid tingimusi pole.

Mis on sinu tööülesanded Westinis? 

Töötan tootearenduse ja turunduse alal, olen ka Team Westin’i pro-tiimi juht, kuhu kuulub tugevaid kalamehi Taanist, Rootsist, Norrast, Hollandist, Saksamaalt, Soomest jne. Hoolitsen ka Westin-Fishing’u lehe eest Facebookis jms.

Kuidas Taanis enamasti meriforelli püütakse, paadist või kahlates?

Enamik meriforellipüügist käib Taanis kahlates piki kallast, madalas ja sügavama vee piiril, kas lendõnge või spinninguga. See on üks enam levinud kalapüügi viise Taanis üldse. 18–65-aastased kalastajad peavad püügiks Taani rannavetes ostma litsentsi, mis maksab u 25 eurot aastas.

Taani kalasportlased on Skandinaavias oma oskuste poolest tuntud ja meriforelli püügis kõvemad tegijad kui ükski teine Põhjamaa. Hahaa, mu Rootsi sõbrad annavad mulle selle eest tappa, aga see on ikkagi tõsi! Mõned merikakütid kasutavad ka paate ja väikseid nn belly boat’e (täispuhutav istme moodi kummipaat, milles kalastaja istub, kahlamispüksid jalas – toim), millega saab läbi püüda suuremaid alasid ning ulatuda karide ja muude magusate kohtadeni, kuhu sa kahlates ei pääse.

Kui suuri meriforelle Taanis tavaliselt kätte saadakse?

Merest püütud forelli keskmine kaal jääb ühe ja kahe kilo vahele, aga on üsna suur šanss saada hooaja jooksul kätte 3-4-kilone ja suuremgi kala.

Tutvusta meile palun meriforelli püügiks mõeldud Westini lante.

Viimase 15 aasta vältel on Westin välja töötanud spetsiaalsed meriforelli landid meie Magic Minnow brändinime all. Need landid on kuulsad terves Skandinaavias oma kõrge kvaliteedi, pika viskeulatuse ning testitud ja ennast tõestanud värvivaliku poolest. Me teeme tihedat koostööd mitmete parimate landimeistrite ja kalameestega – need on mehed, kes veedavad tuhandeid tunde vee ääres ja vee peal, viies täiuslikkuseni oma oskust saada suuri ja ilusaid meriforelle. Täna on meil valikus 20 mudelit igaks olukorraks. Me olime ka üks esimesi firmasid, kes mõni aasta tagasi hakkas pakkuma UV- ja fluorestseeruvates FluoMax värvides lante.

Inline landid on välja töötatud, et saada rohkem võtte ja vähem äraminekuid. Inline tähendab süsteemi, kus sinu tamiil või nöör läbib landi keha otsast lõpuni, siis tuleb väike pärl ja ühe- või kolmeharuline konks. Pärl parandab landi mängu ja kaitseb sõlme. See süsteem on ennast hästi tõestanud ja näidanud, et nii paraneb haakumine ja rohkem kalu jõuab kahva. Lant lendab väga kaugele ja tal on suurepärane korrapäratu mäng tavalisel ja kiirel kerimisel, samuti saab teda pausidega kerida. Eriti hea on selle poolest D360. Inline landid töötavad väga hästi kõigis oludes, kuid eriti head on nad rasketes tingimustes, kui on vaja lant saada kaugele tugeva tuule ja suurte lainetega. Ma kasutan neid sügavustel 0,5–4 meetrit, aga paadist püüdes ka 2–10 m. Inline landid matkivad perfektselt niglit, räime ja teisi kalu.

Plekklandid on tehtud kvaliteetsest messingist ja värvitud ennast ajaga tõestanud toonidesse. Kergemad plekid sobivad hästi karidele ja madalikele 0,5–2 meetrini, nii aeglaseks kui kiireks kerimiseks, eriti külma veega, kui merikas on veidi uimasem. Need landid imiteerivad väikseid kalu, nagu mudilat ja ogalikku. Raskemad plekklandid sobivad hästi pikkadeks heideteks ja sügavamates kohtades põhjast püüdmiseks. Plekklandidki on värvitud ennast aja jooksul tõestanud toonidesse – näiteks on Westini plekiga saadud 9,5-kilone meriforell!

Westini vooblerid, nagu Salty ja Great Heron, on ühed müüduimad meriforellivooblerid Skandinaavias. Voobler matkib väikse kala mängu nagu ogalik, mudil, nigli ja teised suure meriforelli lemmiktoidud. Nad sobivad nii aeglaselt kui kiiresti kerimiseks, on väga head ka madalas vees. Kõik Westini vooblerid on varustatud VMC konksude ja topeltrõngastega, et kala paremini otsas püsiks.

Suuremad vooblerid, nagu 26-grammine Salty ja 27-grammine Kongetobis, on suured landid, mida tavaliselt kasutatakse suveöödel tõeliselt suurte meriforellide püügil, kes tulevad siis ranna lähedale niglit jahtima. 

Soovita meile mõnd Westini merikaritva.

Westin pakub meriforelli püüdjale laia valikut spetsiaalselt selleks tehtud ritvu. Kalamees, kes tahab parimat olemasolevat, saab selle meilt – tema jaoks on seeriad W8, W6 ja 3776. Seeriatest Dynamic ja W3 on leida samuti tõeliselt häid ritvu, aga tagasihoidlikuma hinnalipikuga.

W8 seeria spinnnguridvad on parimad, mis Westin iial teinud – kõigil Fuji rullikinnitused ja rõngad, kõrgekvaliteetsest süsinikust plank, esmaklassiline toime, lausa äärmuslik tundlikkus, kerge kaal ja maksimaalne tugevus. Pühendunud merikakütile, kes kalastab 2-3 korda nädalas, soovitaksin W8 seeria ritva pikkusega 10 jalga ja testiga 7–30 g, mis katab enamiku kalastamistehnikaid ja tingimusi. Ma ise kasutan 80% kalalkäikudest 10-jalast ritva, nii kahlates kui paadist püüdes. Pikkust on vaja, et lennutada lant kaugele ja taltsutada suurt tugevalt võitlevat meriforelli. 10-jalane ritv on hea tööriist, kui jahid suurt kala, kes toitub rannast kaugemal niglidest või räimedest. Kui kalastad rannikul päev otsa, on sul vaja läbi püüda nii palju vett kui võimalik.

9-jalane ritv testiga 7–25 g või 7–30 g sobib suurepäraselt püügiks väiksemate plekklantide või voobleritega karidel ja madalas. Kui käid palju kalal, aga arvad, et W8 hind on kopsakavõitu, soovitan soojalt seeriaid W6 ja Dynamic.

Milliseid lante sa ise kasutad?

Lantidest on minu isiklik lemmik 28 g Sømmet, millega ma taban 60% oma meriforellidest, ülejäänud tulevad 18 g ja 28 g D360º otsa. Kui kasutad inline-lante, nagu Sømmet ja D360º, julgen ma garanteerida, et sul tuleb rohkem kala ja vähem äraminekuid! Salty ja Sølvpilen on ka head erinevates tingimustes. Kerin neid lante alati üsna kiiresti ja vastavalt oludele pikemate ja lühemate pausidega. Selges vees kasutan naturaalseid värve, sogases ja tumedamas vees erksamaid või eristuvamaid värve.

Olen kuulnud, et mitmetel Westini lantidel on seljataga aukartustäratavalt pikk ajalugu.

Westini meriforellilandid (varem tuntud nime all Magic Minnow) on turul enam kui 15 aastat, nagu ma ütlesin. Kuid mõned mudelid, nagu Sømmet ja Boss, on tõesti pikema ajalooga, nende eelkäijaid toodeti juba üle 40 aasta tagasi. Meie havilant Westin Jätte on aga tõepoolest juba 62 aastat vana.

Kui kaua võtab aega, et Westini uus landi- või ridva mudel välja töötada? 

Sõltub mudelist, aga alates ideest kuni hetkeni, mil ritv või lant jõuab poodi, võib kuluda üks kuni kolm aastat. Näiteks D360º puhul me tegime ja testisime üle 20 prototüübi, kuni jõudsime pika viske ja hea mängu perfektse kombinatsioonini.

Miks peaks meriforellipüüdja ja muidu kalamees ostma just Westini tooteid? 

Turul on palju meriforellilante ja -ritvu, aga kui ostad Westini oma, võid olla kindel, et see on hoolikalt välja töötatud, kõrge kvaliteediga ja, mis kõige olulisem, hoolikalt testitud. Meie merikaspinningute valiku puhul juhindume kolmest väärtusest – toime, elegants ja disain. Me arendame ja toodame asju, millega me ise ka tahame püüda. Westini tooted on disainitud selle nimel, et sina või ükskõik kes neid kasutab, saaks püüda rohkem kala. Me elame ja hingame ka ise ainult selleks, et püüda kala 24/7.

*** 

Kuidas Westinis lante välja töötatakse

  • Landi esimesed prototüübid on tavaliselt käsitsi tehtud ja testitud, kuni nad on meistri meelest perfektsed. Tehas teeb oma esimese mudeli samuti enamasti käsitsi ja testib seda siis hoolikalt basseinis.
  • Lantide testimisel kasutatakse veealuseid kaameraid basseini põhjas ja külgedel, et vaadata landi mängu n-ö kala vaatenurgast, nii ühtlase kui pausidega kerimise puhul. Kui tulemused on piisavalt head, valmistatakse teatud hulk näidiseid ja saadetakse need oma proffidele ja Team Westini liikmetele mõneks kuuks proovida.
  • Lante testitakse Taanis ja Rootsis reaalsetes püügisituatsioonides hoolikalt, kahlates ja paadist, et tagada landi laitmatu töö igasugustes oludes. See on kõige olulisem etapp, millest sõltub, kas lant läheb tootmisse või ei. Väga palju lante on jäänud selles faasis toppama, jõudmata iial tootmisse, sest profid on asja maha laitnud.
  • Testimise reaalsetes oludes suudavad läbida vaid parimad mudelid. Selles etapis on vaid kolm valikut: heakskiit, täiustamine-ümbertegemine või kriips peale. Kui lant on heaks kiidetud, siis läheb see masstootmisse.

***

.