KALALE! Rebaseonu trollingukoolituse käigus saab selgeks, millega ja miks ning kuidas ja millal.
Blogid
18. november 2014, 22:00

Rebaseonu soovitusi: merepunast trollima!

Merepunase trollimine hilissügisel on haarav ja rõõmu pakkuv püügiviis. Alljärgnevalt mõningad püügivahendid, mida Kalastuskeskus müüb ja Marek "Rebaseonu" Rebane siinkohal soovitab.

ÜLEMISED LANDID. Ülemisteks lantideks sobivad hästi Eestis laialt levinud merikalandid kaaluga 18–25 g. Värvuse kohta võib öelda nii, et kehtivad samad reeglid mis kaldalt püüdes – külma veega külmad ja hõbedased värvid ning mida soojemaks vesi läheb, seda soojemaid värve võib kasutada.

ALUMISED LANDID. Rakenduse alumisteks lantideks sobivad sihvaka kehaehitusega vooblerid pikkusega 5–12 cm. Landid on üldjuhul väikese keelega ja keskmiselt aktiivse mänguga. Kuna landid viiakse alla spetsiaalsete raskustega, siis ei ole vaja kasutada „Deep Runner“ tüüpi lante.

UNUSTAGE NÖÖR! Trollinguks on sobilik tamiil. Kuna kala tuleb paati seiskamata pardani meelitada, aitab tamiil oma venivusega pehmendada tugevat vastupanu. Alguses uskumatuna tunduv 0,40–0,50 mm jämedune tamiil on paras. Nöör unustage lõhetrollingul heaga koju!

MULTIRULLI EELISED. Lõhe trollimiseks kasutan alati multirulle. Nimelt toetub multirulli pool mõlema otsaga laagritele, mis annab multikale erinevalt haspelrullist oluliselt suurema koormustaluvuse. Et teaks igal ajahetkel, kui pikalt liin väljas on, on hea kasutada liinimõõtjat.

SOBIVAD RIDVAD. Downriggeritega trollimiseks ei pea kasutama hirmkallist süsinikust ritva. Piisab täiesti tavalisest komposiidist malakast testiga 15–40 g, mille pikkus võiks olla vahemikus 2,1–2,4 meetrit. Selline ritv on piisavalt jäik ja parasjagu pikk, et paadist jõulist ja suurt kala juhtida. Multirulli kasutades kasuta ka trikliga ritva, sest tänu triklile püsib ritv paremini käes ning ridva rõngad on ridva õigel küljel.

*** 

Rebaseonu trollingukoolitus

Meriforelli/lõhe trolling sügisel on väärt ajaviide ehk teisisõnu on tegemist mõtestatud merelviibimisega enne hooaja lõppu. Üks võimalus sellest osa saada on Rebaseonu trollingukoolitus.

Eriti mõnus on merepunase trollimine nendele paadimeestele, kelle alusel on kajut – kuum tee, head sõbrad ja soe tuba ning sealjuures ka vägagi tõenäoline kalasaak! Kindlasti tasub trollima minnes fileerimisnuga, soola ja valget pipart pardal valmis hoida ning jupp leiba samuti, et kala merest otse leivale pääseks.

Parimad püügiilmad on tasase põhjakaaretuulega ja pilvised, kuid kala on otsa trehvanud igasuguste tingimustega.

Novembri alguses on veetemperatuur meres üldjuhul 6–8 kraadi, mis on punasele kalale vägagi sobiv. Põhjarannik Vihterpalust Naissaareni on pea terve rannajoone pikkuselt ca 700-1000m kaldast keskmiselt 4–6meetrise sügavusjoonega. See on turvaline ala paadiga kulgemiseks.

Lihtsaim viis trollimiseks on lasta kummastki pardast 1–2,5 m sügavusele sukelduv, 9–11 cm pikkune lant ca 60–80 m pikkuse liiniga paadi järele ning kulgeda kiirusel ca 4,5–5,5 km/h (2,4–3 kn).

Rebaseonu paadile on trollinguks lisatud kaks erinevat võimalust. Downriggerid ja plaanerid. Esimesed on selleks, et näiteks plekklandid erinevates sügavustes hoida, teised selleks, et püüda laial merealal. Rebase paat võimaldab püüki erinevates sügavustes ja kuni 18 landiga korraga. See on omaette kunst, mis tundub küllaltki keeruline ja näib ka kuluka investeeringuna.

Rebaseonu korraldab trollingukoolitusi nii sügisel kui ka kevadel ja seda koos praktikaga. Nii saab selgeks, millega ja miks ning kuidas ja millal.

Muide, koolituste käigus on sellel sügisel juba päris ohtralt merepunast paati jõudnud, aga on ka mõned nullipäevad olnud.

Meeskonna (kuni 4 ininimest) kulud on kokku 250 eurot/4 tundi ning lisainformatsiooni saab [email protected]