Minu rekordahven püügil jäält: 1,120 kg. Tabatud kombainiga.
Blogid
1. jaanuar 2015, 22:00

Ixa ahvenanipid: kuidas olla edukas talvisel Peipsil?

PEIPSI. Kust ahvenat otsida?

Esimese jääga püütakse ahvenat kaldaroostike või muude veetaimede läheduses. Hiljem, kui jää ka kaugemal kannab, käib püük peamiselt järve kivivarede peal. Miks ahven hoiab madalamate kiviste ja liivaste alade lähedusse, ei oska keegi 100% täpselt öelda, aga just sealt on teda kõige õigem otsida.

Internetis on leitavad kaardid Peipsi Eesti-poolse ala sügavustega, ka saab erinevate alade asukohad koordinaatide järgi üles leida. Kui kaardilt on näha, et keset sügavamaid kohti on tunduvalt madalam ala, siis järelikult sellel kohal paikneb kivivare või muu perspektiivne koht ahvenapüügiks. Väärt asi on GPS-seade, kuhu sisestada perspektiivsete kohtade asupaigad. Üks võimalus aga on ka lihtsalt orienteerumine teiste püüdjate järgi.

AHVEN. Püük kombainiga.

Kombain koosneb enamasti 50–80 cm pikkusest ridvast ja inertsiga rullist (võib olla ka inertsivaba), millele on peale keritud 0,25–0,35 mm läbimõõduga tamiil. Rakendus koosneb erilisest horisontaallandist, nn kirvest ja selle kohale 5–20 cm kõrgusele seotud plastikust või mõnest muust kergemast materjalist valmistatud kirbust. Ritv võiks olla tundlikuma otsaga. Kui on jäigem, tuleks see varustada noogutiga, et võtud ei jääks märkamata...

LOE IXA SOOVITUSI edukaks ahvenapüügiks talvisel Peipsil täispikkuses ajakirja Kalale! jaanuarinumbrist! 

***

***