Blogid
19. oktoober 2016, 21:00

Uued peibutised ahvenale ja kohale

Muskad microjigi, dropshoti ja ahvenarakendusega püügiks! 

Miks just muskad, mitte kummikalad? Olen kummikaladega juba aastaid püüdnud, töötavad, väga head, aga olen väsinud neid iga paari viske järel korrigeerimast konksule või siis hammustatakse tihti saba ära. Pika päeva peale on kummikalade kulu üsna suur. Muskasid kulub vähe, kui just kuskile põhjarisusse ei takerdu. Muskasid võib ka lõhnastada, maitsestada, lisades saba karvakestesse vastavalt oma soovile müügil olevaid erinevaid pastasid või spreisid!

Kindlasti pole lihtne uusi töötavaid peibutisi kala püügiks valmistada. Tuleb teha sadu erinevaid enne, kui jõuad selle üheni, mis töötab teistest paremini. Ka päevad pole vennad, kui ükspäev töötab hästi üks värv, siis teine päev on totaalselt vastupidi. Seda eriti väikestes veekogudes, kus kalad on aktiivsed lühikese osa päevast. On olnud päevi, kus kala eelistus värvi suhtes muutub 4-6 korda. Sellises olukorras tasub aktiivselt söötasid vahetada ja katsetada.

Esimene katsepüük

4-5 erinevat värvi muskat valmistatud ja aeg püügile seada. Esimeseks katse kohaks valisin Lääne-Eesti mereranniku. Tavaliselt teen esimesed katsed ahvena rakendusega "KUNN" (minu enda toode, suuremates kalastus kauplustes saadaval), millel 3 lipsu ehk võimalik püüda kolme erineva peibutisega ja vastavalt vajadusele saab söötasid kiirelt vahetada ja värve kombineerida. Esimesed visked ja juba esimene kala sumbas: 200 g ahven. Veel mõned visked ja juba duubel ehk 2 ahvenat ühekorraga :). Ja nii see läks, päeva peale kogunes 3 kg ahvenaid ja boonuseks koha 1,1 kg. Mis tundus esialgu nagu lihtsalt vedamine või juhus. 

Teine katse püük

Seekord juba 6 erinevat värvi uut muskat kaasas. Kuna kala tundus suhteliselt passiivne, siis läksin libiseva bulletiga dropshoti peale. Esimene ehk bulleti lips 0,4 mm, 30 cm pikk (vältimaks kiiret tamiili kulumist/katkemist), mille ühes otsas aas ja teises otsas pöörel ja liinil 20 g volframbullet koos volframpärliga (võib ka klaasist pärlit kasutada heli tekitamiseks). Pöörla otsas 1-1,5 m fluorocarbonist lips 0,20 mm. Esimesed visked näitasid kohe kala ära, tuli vahelduva eduga 150-300 g ahvenaid. Kõrval kummikaladega püüdjatel silmad punnis ja vaikselt liiguvad minule lähemale ja üritavad samasse kanti visata kus minagi. Ja siis äkki jälle käib jõnksatus läbi ridva, haagin ja tunnen, et midagi suuremat on otsas. Esimese mõttena mõtlesin, et kindlasti mõni nurg või säinalaps, keda olen eelnevaltki otsa haakinud. Kerin ja kerin, pusib vastu, meenub just paaripäevane koha saamine. Ja mis ma näen: ongi jälle koha, muska ilusti suus, tirin kiirelt kaldale ja olemas 1,2 kg. Nüüd sain aru, et see polnud enam juhus teist korda muskaga koha saada. Teised kalastajad kogunesid minu ümber uudistama, kuidas ja millega püüan. Kiire tutvustus, esimene kalamees kõrvalt kohe 2 tk prooviks ostab. Aga mida päev õhtusse, seda kehvemaks võtt jäi, midagi veel tilkus, aga mitte palju. 4 tunnisest püügist kogunes siis 3 kg ahvenaid, 3 säinast, mis läksid tagasi kosuma ja koha 1,2 kg. Päev korras, pole vist paremat tunnet, kui omavalmistatud peibutisega kala saada ja veel enam, teistele kalameestele konkurentsi pakkuda. 

Varustus

Kasutan AKARA Futura IM8 2,70 m ritva, mille olen ümber ehitanud täissüsinikust tipule ehk siis 5-30 g testile. Eriti mugav on see kaldalt püügiks, kus vaja teha pikki heiteid. Tundlik ots on hea nii jigitamiseks/dropshotisk kui püügiks ahvenarakendusega, pöörlevate ja väikemate voobler-tüüpi lantidega.

Rull: Daiwa Caldia A2500, nöör Daiwa Tournament 8 Braid EVO 0,14 mm Chartreuse.

Püük

Püügitehnikana kasutan klassikalist jigitamist, kerin, paus, kerin, kerin, paus, tõmme, samal ajal ridva otsaga mängitades, vahele kiiremaid sööste, pause. Pealiin kergelt pinges, et oleks väiksemadki võtud näha.

Pikad tööpäevad, sadu erinevaid muskasid ja lõpuks saabub tulemus, millega võib rahule jääda :) !

Hinnake Eesti käsitööd, mis on valmistatud meie tingimusi ja veekogusid arvestades ning testitud meie vetes. Meil on Eestis palju käsitöömeistreid, kes valmistavad lante, ja erinevaid peibutisi meie vetes kalastamiseks, austage ja kiitke neid, et nad olemas on :) ! Alati ei ole tähtis suur saak, vaid emotsioon, värske õhk, loodus, mida kalastamine pakub :) !

Jõudu jaksu katsetamisel! Uued peibutised on peatselt müügil hästi varustatud kalastuspoodides. Kiiremad saavad otse tellida [email protected].