Blogid
27. november 2016, 22:00

Twitching. I osa. Millist ritva valida?

Viimastel aastatel on twitching teinud maailmas tõelist võidukäiku. Suurematel rahvusvahelistel spinningupüügivõistlustel hõivavad maailma tipptegijad auhinnalisi kohti eeskätt just seda tehnikat kasutades. Vaatleme mitmes järgnevas ajakirjanumbris seda püügiviisi lähemalt. Twitching’ut tutvustab ja oma kogemusi jagab mitmel aastal Eesti koondise koosseisus spinningupüügi MMil osalenud Denis Manov.

Paljud kalamehed arvavad, et twitching’u ritv peab olema jäik roigas Extra Fast markeeringuga, 1,8–2 meetrit pikk ning see sobib igale vooblerile. Teeme siis asja üksipulgi selgeks, et ridva valik oleks igaühele arusaadav.

Twitching’u-ridvad on loodud minnow-tüüpi lantide nn käimatõmbamiseks. Kiire reaktsioon koormuse muutumisele, tasakaalustatud ja perfektselt jagatud koormus ridva käepidemest kuni tipuni peaksid võimaldama kalamehel mõjutada lanti täpselt nii nagu soovitud. Seejuures peab ritv andma landile kiirenduse ja võimaldama kalamehel samaaegselt aru saada, mis toimub vee all, ning aitama tuvastada landi asukohta ja selle liikumist.

Mitu ritva peaks kalamehel olema? Siin otsustab kalamees ise, millised on tema nõudmised. Kaks ritva on hea, kolm on veel parem, neli juba superhea. Aga vähemalt kaks twitching’u-ritva peaks olema igal juhul kaasas, sest päeva jooksul muutuvad püügi tingimused päris tihti ning alati peaksime ka sobivat ritva kasutama. Varieeruvad ka kalade suurus ning nende landieelistused, ka sellega peame arvestama.

ESIMENE RITV. See võiks olla mõeldud kergematele lantidele pikkusega 80–100 mm. Tavaliselt kaaluvad need kuni 12 grammi, seega peaksime arvestama sellise ridva testiga, lisame 20% juurde ja saame kätte õige ülemise testi, mis oleks umbes kuni 15 g.

Palju oleneb ka ridva tüübist. Fast on pehmema otsaga ja ritv paindub esmalt tipust. Extra fast on jäik otsast tipuni ning ühtlaselt paindub kogu ritv. Kergematele lantidele sobiks Fast paremini, sest see tasakaalustab ridvalööke landile ja animatsioon ehk landi mängitamine on siis meie röövkaladele paeluvam. Ritvadest sobivad näiteks Volžanka Stalker 1,98 m testiga 7–21 g ja 10–30 g Fast, Salmo Vantage 2,13 m testiga 6–18 g Fast, St. Croix Legend Xtreme LXS70MLF2 3,5–10,5 g. Hinnaklass on esimesel 50, teisel 130 ja kolmandal 400 eurot. Need ridvad on tõestanud ennast ka MM-il Iirimaal.

Ritvade test võib kõikuda mõne grammi võrra, sest tootjad määravad sageli selle varuga, näiteks 20% lisaks, et kalamehed ei murraks oma ritva kalapüügi käigus. Mõni test vastab ka tõele. Ridva pikkus on soovitavalt 1,98–2,10 m.

TEINE RITV. See on mõeldud raskematele ja suurematele lantidele pikkusega 100–140 mm. Sellised kaaluvad 10–20 grammi. Siin kalkuleerime sama lihtsa valemi järgi, lisame 20 grammi kaaluvale landile 20% juurde ja saame ülemise ridvatesti, mis peab olema kuni 24 grammi. Sellise testiga vastab ritv enamikule landitüüpidele, ka väiksematele. Nüüd on meil ridva test varuga ja me ei pea kartma ülekoormuse pärast kala väsitamisel või rasketes tingimustes, nagu rohi, kupulehed ja muu. 

Loe artiklit täispikkuses ajakirja Kalale! novembri/detsembri numbrist.